Technip

Technip wil duidelijk uitgroeien tot de Europese consolidator in de oliedienstensector.

Technip haalde vorige week het financiële nieuws met een bod van 1,47 miljard EUR op CGG. Een bod dat werd afgewezen en de koers van Technip verder deed terugvallen. Nochtans broedt de Franse oliedienstenspeler al een aantal maanden op het CGG-dossier. Zeker na de meevallende kwartaalcijfers van CGG voor het derde trimester nam men bij Technip contact op met Jean-Georges Malcor, de CEO van CGG. Die gaf niet thuis, maar toen Halliburton op Baker Hughes bood, besliste CEO Thierry Pilenko een concreet bod uit te brengen en op te roepen tot een constructieve dialoog, die blijkbaar door de Franse overheid wordt gesteund. Technip wil duidelijk uitgroeien tot de Europese consolidator in de sector. Pilenko is trouwens de voormalige CEO van Veritas, waarmee CGG fuseerde in 2007. Hij kent dus wel degelijk de business en zelfs het bedrijf.

Technip is een toonaangevende speler met belangrijke troefkaarten. Een eerste is het brede activiteitenterrein. Technip heeft vooreerst een Offshore/Onshore-afdeling. Offshore heeft betrekking op de installatie van boorplatforms op zee, Onshore hoofdzakelijk op LNG en schaliegas. Daarnaast is er de afdeling Subsea, die slaat op flexibele pijpleidingen. Bijna alle nationale en internationale olie- en gasreuzen behoren tot het klantenbestand van het Franse oliedienstenbedrijf, waaronder Exxon Mobil, Total, BP en Petrobras. Een tweede troefkaart is de wereldwijde aanwezigheid. Technip is actief op alle continenten, en dat al decennialang.

De resultaten voor het derde kwartaal waren solide, al kunnen we natuurlijk niet voorbij aan de krimpende winstmarges. De groepsomzet na negen maanden bedraagt 7,9 miljard EUR (4,3 miljard Offshore/Onshore en 3,6 miljard Subsea), een toename met 16,2% tegenover dezelfde periode januari-september van vorig jaar. Ondanks die fraaie omzetstijging zakte het bedrijfsresultaat (ebit) zelfs met 4,7%, tot 601,4 miljoen EUR of een daling van de operationele (ebit) marge van 9,3 naar 7,6% op groepsniveau met 5,3% (binnen de aangepaste vork van 5 à 6%) voor Offshore/Onshore en 12,2% voor Subsea. Geruststellend is dat het orderboek met 19,3 miljard EUR dicht bij het recordcijfer van 19,9 miljard EUR eind juni blijft en 31% hoger ligt dan een jaar geleden.

De bedrijfstop blijft voor het volledige boekjaar bij een ebit-marge van minstens 12% bij een omzet tussen 4,6 en 4,9 miljard EUR voor Subsea. Voor Offshore/Onshore ligt de omzetprognose voor dit jaar in de vork 5,55 tot 5,8 miljard EUR en een ebit-marge tussen 5 à 6%. Voor 2015 blijft Technip optimistischer voor Subsea met een stijging van de marges richting 15 à 17% en een omzet boven 5 miljard EUR. Voor Offshore/Onshore bedraagt de omzetverwachting circa 6 miljard EUR, maar met stabiele marges. Tegen 14 keer de verwachte winst voor 2014 en amper 6 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel goedkoop, vooral gezien de verwachte winstgroei voor 2015.

Conclusie

Het is uiteraard afwachten of de overname van CGG zal doorgaan. We schatten de kansen toch boven 50%. We nemen het aandeel weer op in de Inside Selectie, waarmee we aangeven dat we er een ernstige kandidaat voor de voorbeeldportefeuille in zien.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content