Te weinig vooruitgang bij IAMGold

© Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Als alle tegenslagen samenkomen, is het ook bij een hogere goudprijs lastig om goed te presteren. Intussen blijft het aandeel van IAMGold wel spotgoedkoop.

Ondanks lichte beterschap na de dramatische eerste jaarhelft was de markt toch niet tevreden met de vooruitgang bij IAMGold. De kans is klein dat het dit jaar operationeel nog goedkomt. De mijnen van de groep produceerden in het derde kwartaal 187.000 troy ounce goud. Na het tweede kwartaal heeft IAMGold zijn productieprognose voor het volledige jaar verlaagd van 810.000 à 870.000 naar 765.000 à 810.000 troy ounce. Dat betekent dat het in het vierde kwartaal tussen 195.000 en 240.000 troy ounce goud moet opdelven. Aangezien de vaste kosten over een lagere output worden gespreid, is ook de prognose voor de productiekosten opwaarts bijgesteld. Die bedragen nu 1090 à 1130 dollar per troy ounce, tegenover nog 1030 à 1080 begin dit jaar. In het derde kwartaal lag dat cijfer op 1118 dollar, iets lager dan de 1132 dollar van het tweede kwartaal.

Gelukkig kon IAMGold voordeel trekken van de hogere goudprijs in het derde kwartaal, anders was de groep zeker in de rode cijfers gedoken. De gemiddelde ontvangen goudprijs bedroeg in het derde kwartaal 1474 dollar, tegenover 1306 dollar in de eerste jaarhelft. Daardoor was er een brutowinst van 22,8 miljoen dollar en verbeterde de operationele kasstroom naar 65,4 miljoen dollar, tegenover 42,8 miljoen in het tweede kwartaal.

Bij de Rosebel-mijn in Suriname werd het derde kwartaal verpest door sociale onrust, waardoor de productie enkele weken stillag. De output bleef steken op amper 55.000 troy ounce tegen een productiekostprijs van 1138 dollar. Het management van IAMGold maakt zich wel sterk dat de output weer het normale niveau heeft bereikt. Beter nieuws kwam er van de Saramacca-mijn in Guyana, waar eind oktober de productie is opgestart. Die mijn komt volgend jaar op kruissnelheid. Bij Westwood in Canada blijft het wachten op een nieuw plan na de seismische activiteit begin dit jaar. Dat plan komt er volgende maand, maar IAMGold moet de investeringen terugschroeven om de mijn positieve kasstromen te doen genereren. Westwood leverde in het derde kwartaal 23.000 troy ounce goud op tegen 1033 dollar. Voor het vierde kwartaal wordt een flinke groei van de output naar 38.000 troy ounce vooropgesteld.

Gelukkig kon Essakane in Burkina Faso de meubelen redden met een output van 96.000 troy ounce en een productiekostprijs onder het groepsgemiddelde. De uitbreiding van Essakane ligt op tafel, maar de politieke onrust in Burkina Faso evolueert van kwaad naar erger. De grensregio wordt geteisterd door islamitische terroristen. Bij een aanslag op een konvooi van sectorgenoot Semafo vielen deze maand meerdere dodelijke slachtoffers. De rest van de productie kwam van de Sadiola-mijn in Ghana, die volgend jaar wordt gesloten.

Voor Côté Gold in Ontario zijn alle opties nog open, behalve het zelf bouwen van de mijn. Voor Boto in Senegal wacht IAMGold op de vergunningen vooraleer het een beslissing neemt. De groep heeft 677,2 miljoen dollar aan liquiditeiten ter beschikking, aangevuld met een kredietlijn van 500 miljoen dollar. De schuld bedraagt 405 miljoen dollar.

Conclusie

Operationele tegenslagen zijn eigen aan de mijnbouwsector en in instabiele regio’s is politieke en sociale onrust nooit ver weg. Als al die tegenslagen samenkomen, is het ook bij een hogere goudprijs lastig om goed te presteren. Intussen blijft IAMGold tegen 0,4 keer de boekwaarde spotgoedkoop. De overnamespeculatie is gaan liggen, maar de kans op de verkoop van een of meer beloftevolle projecten blijft reëel. We maken gebruik van de lage waardering om onze positie te verhogen.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 3,35 dollar

Ticker: IAG US

ISIN-code: CA4509131088

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 1,6 miljard dollar

K/w 2019: –

Verwachte k/w 2020: –

Koersverschil 12 maanden: +11%

Koersverschil sinds jaarbegin: -9%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content