Te weinig uitschieters bij Proximus

Proximus-ceo Dominique Leroy © Belga

De groepsomzet van Proximus daalde in het tweede kwartaal met 2,9 procent, maar dat was vooral toe te schrijven aan de internationale dochter BICS. De jaarprognoses bleven ongewijzigd.

Het aandeel van de Belgische telecomoperator kreeg een tik van 5 procent na de publicatie van de kwartaalresultaten. Proximus profiteerde enkele dagen eerder nochtans van de aangekondigde verlaging van de vennootschapsbelasting. De precieze impact hangt af van verschillende technische details, maar Proximus zelf ziet de gemiddelde belastingvoet vanaf 2018 dalen naar 27,5 tot 28 procent tegenover iets meer dan 30 procent nu. De groepsomzet daalde in het tweede kwartaal met 2,9 procent naar 1,42 miljard euro, een sterker dan verwachte achteruitgang. Die was in de eerste plaats toe te schrijven aan de internationale dochter BICS, die de omzet met 12,9 procent zag kelderen. BICS, dat instaat voor 22 procent van de groepsomzet, is een zogenaamde carrier die internationale gesprekken en dataverkeer van andere operatoren afhandelt en daarvoor een vergoeding krijgt. De marges op die activiteit zijn erg laag. Bovendien ondervindt BICS hinder van de goedkopere dollar. Met de overnames van TeleSign en Davinsi Labs eerder dit jaar wil Proximus meer waarde toevoegen aan de BICS-activiteit door in te zetten op cyberveiligheid en bescherming van onlinedata.

De binnenlandse omzet bleef zo goed als ongewijzigd (+0,3%) en lag met 1,11 miljard euro in lijn met de verwachtingen. Een beter dan verwachte prestatie in de consumentenafdeling werd gecompenseerd door een licht tegenvallende omzetevolutie bij de bedrijfsdivisie. De marges in die laatste afdeling staan onder druk door de sterke concurrentie. Bij de consumentenafdeling blijft de lagekostendochter Scarlet goed presteren.

Proximus heeft in tegenstelling tot Telenet geen last van Orange Belgium als nieuwe concurrent voor breedbanddiensten. De groep kreeg er in het tweede kwartaal zelfs 17.000 tv-klanten bij. Bij Scarlet werden vorig jaar al de roamingkosten (buitenlandse oproepen) afgeschaft waardoor Proximus nu een goed zicht heeft op de impact van die maatregel voor de volledige groep. Het wegvallen van de roaminginkomsten zal dit jaar voor 61 miljoen euro wegen op de omzet en de bedrijfswinst (ebitda). De binnenlandse ebitda (dus exclusief BICS) steeg wel met 1 procent naar 430 miljoen euro. Inclusief BICS bedroeg de ebitda op groepsniveau 464 miljoen euro, 0,4 procent meer dan vorig jaar.

Proximus mikt voor het volledige boekjaar op een stabiele omzet en een lichte toename van de ebitda op groepsniveau. De vrije kasstroom bleef in het tweede kwartaal steken op 39 miljoen euro, wat het totaal over de eerste jaarhelft op 212 miljoen euro brengt. De achteruitgang tegenover dezelfde periode een jaar eerder (-17%) is vooral toe te schrijven aan hogere voorafbetalingen voor belastingen. De gecombineerde dividenduitgaven (Proximus zelf en gerelateerde ondernemingen) bedroegen 358 miljoen euro, wat hoger ligt dan de vrije kasstroom. Daardoor steeg de nettoschuld naar 2 miljard euro tegenover 1,86 miljard euro eind 2016. Dat cijfer komt overeen met ongeveer 1,1 keer de verwachte ebitda voor 2017. Het dividend van 1,5 euro per aandeel blijft ook in 2018 en 2019 behouden.


Conclusie

Het kwartaalrapport bevatte al met al weinig uitschieters. De lager dan verwachte omzet werd als alibi gebruikt om wat winsten van tafel te halen na de koersklim van de voorbije maanden. De jaarprognoses bleven ongewijzigd en de waardering ligt in lijn met die van de sectorgenoten. Adviesverlaging naar houden.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 10,1 miljard euro

K/w 2016: 17

Verwachte k/w 2017: 17

Koersverschil 12 maanden: +8 %

Koersverschil sinds jaarbegin: + 10,5 %

Dividendrendement: 5,0 %

Partner Content