Superlatieven schieten tekort voor Microsoft

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Microsoft pakte opnieuw uit met prima kwartaalresultaten. Door aanhoudende innovatie is Microsoft uitgegroeid tot een bijna ideale mix van een klassiek en een modern technologiebedrijf.

Microsoft pakte opnieuw uit met prima kwartaalresultaten. Het verwacht dat die gunstige trend de komende kwartalen verder doorzet. Door aanhoudende innovatie is Microsoft uitgegroeid tot een bijna ideale mix van een klassiek en een modern technologiebedrijf, met software en hardware (Windows, Office, Dynamics, Xbox en Surface), een uitgebreid cloudaanbod (Azure) en de aanwezigheid in groeiende segmenten zoals sociale media (LinkedIn). Microsoft slaagt er bovendien in uit het vizier van de mededingingsautoriteiten te blijven, anders dan Alphabet (Google), Facebook en Amazon.

In de periode tussen juli en september, het eerste kwartaal van het fiscale boekjaar 2020, klom de omzet met 13,7 procent op jaarbasis naar 33,06 miljard dollar; of bijna 900 miljoen dollar meer dan de consensusverwachting. De dure dollar had een negatieve wisselkoersimpact van ongeveer 2 procent. Ook de winstgevendheid verbeterde verder. Met een brutowinst van 22,6 miljard dollar (+18%) steeg de brutomarge in verhouding tot de omzet naar 69 procent (+3%). De nettowinst van 10,68 miljard dollar (+21%) overtrof voor het veertiende opeenvolgende kwartaal de consensusverwachting. Dat vertaalde zich naar een nettowinst van 1,38 dollar per aandeel, tegenover een verwachte 1,24 dollar en 1,13 dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Die indrukwekkende cijfers dankt Microsoft aan het samenspel tussen de afdelingen, die allemaal boven de verwachtingen presteerden.

De afdeling Productivity & Business groeide met 13 procent. Office 365 Commercial telt nu al meer dan 200 miljoen dagelijkse gebruikers, en ook LinkedIn deed het goed met een groei van 26 procent. Intelligent Cloud boekte de grootste vooruitgang (+27% op jaarbasis) door de groei van het Azure-cloudplatform (+59%). Azure doet het beter dan Amazon, waar de cloudactiviteiten het voorbije kwartaal met 35 procent vooruitgingen. Amazon is wel nog altijd marktleider in cloudinfrastructuur met een aandeel van 31,5 procent, tegenover 18,1 procent voor Microsoft. Dat boekte wel een belangrijke overwinning door een groot overheidscontract binnen te halen. Microsoft zal de komende tien jaar de clouddiensten leveren voor het Amerikaanse ministerie van Defensie.

In More Personal Computing (omzet +4%) groeide Windows op de zakelijke markt met 19 procent en met 7 procent op de consumentenmarkt. De Surface-tablet was een dissonant, met een omzetdaling van 4 procent door de concurrentie van Googles Chromebook. Microsoft verwacht voor het lopende boekjaar een dubbelcijferige omzetgroei, wat gezien de omvang van het bedrijf een sterke prestatie is.

Microsoft boekte in het voorbije kwartaal een vrije kasstroom van 10,4 miljard dollar, of 4 procent meer dan een jaar eerder. Het keerde in het eerste kwartaal 7,9 miljard dollar uit aan de aandeelhouders (+28%), waaronder 4 miljard dollar aandeleninkopen en 3,9 miljard dollar voor het kwartaaldividend (0,51 dollar per aandeel). In september kondigde Microsoft de start aan van een nieuw inkoopprogramma voor 40 miljard dollar. Eind september had het voor 136,6 miljard aan liquiditeiten en investeringen op korte termijn op de balans staan. Daar stond een schuld van 85,6 miljard dollar tegenover.


Conclusie

Het sterke kwartaal van Microsoft was geen een bevestiging van de goede gang van zaken. Het aandeel staat in de buurt van een historisch hoogtepunt en Microsoft noteert met een premie van ruim een kwart tegenover de al rijkelijk gewaardeerde S&P500. Gezien de aanhoudend hoge groei en de aantrekkende winstgevendheid, is die premie wel verantwoord. Hoewel er op korte termijn weinig een verdere koersstijging in de weg staat, zouden we toch niet achter de koersen aanhollen.

Koers: 144,19

Ticker: MSFT US

Isin-code: US5949181045

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 1100 miljard

K/w 2019: 28,2

Verwachte k/w 2020: 26,2

Koersverschil 12 maanden: +37,1%

Koersverschil sinds jaarbegin: +39%

Dividendrendement: 1,4%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content