Superdividend Telenet is zwaktebod
Het beloofde superdividend dat Telenet zijn aandeelhouders beloofde, betekent dat overnamedossiers in het slop zitten. Dat maakt verdere groei niet vanzelfsprekend.
Tijdens de eerste zeven maanden van 2018 dook het Telenet-aandeel ruim een kwart lager. Vrijwel alle telecomaandelen lagen in die periode zwak op koers en dat had verschillende redenen. Zo is de concurrentie in de sector heel intensief. Specifiek voor de Belgische telecommarkt spelen ook het gebrek aan groeiperspectieven en de mogelijke komst van een vierde mobiele speler een rol. In het geval van Telenet kwam daar nog de afwezigheid van een consistente dividendpolitiek bij.
Dat laatste probleem is nog niet verholpen, zelfs niet na de aankondiging van een ‘superdividend’ eerder deze maand. Telenet beloofde na de ontgoocheling over het uitblijven van een regulier dividend voor het einde van het jaar te beslissen over “bijkomende vormen van uitkeringen”. Aandeelhouders hoefden uiteindelijk niet zo lang te wachten, want bij de publicatie van de kwartaalcijfers werd een eenmalig brutodividend van 5,2 euro per aandeel beloofd, goed voor een uitgave van 600 miljoen euro. Daarmee wordt in de eerste plaats de activistische aandeelhouder Lucerne Capital gepaaid. De sneller dan verwachte uitkering is ook een signaal dat het overnamedossier van het Waalse Vooop zijn minst tijdelijk in het slop zit. Telenet had zijn zinnen gezet op Voo en Brutélé om een voet tussen de deur te krijgen in Wallonië en Brussel, maar in beide politiek geladen dossiers zal op korte termijn weinig bewegen.
Van een terugkeer naar een regulier dividend, zoals bij Proximus, is echter nog geen sprake. Ter compensatie werd eerder dit jaar het programma van aandeleninkoop opgetrokken van 75 naar 300 miljoen euro, maar dat werd door de aandeelhouders met een onvoldoende afgeserveerd. Deze keer was de beursreactie wel euforisch. Dat kwam omdat tegelijk ook de cijfers van het tweede kwartaal boven de verwachtingen uitkwamen. Het gebruik van een nieuwe boekhoudnorm (IFRS15) en desinvesteringen maken dat de cijfers op jaarbasis moeilijk vergelijkbaar zijn. Het belangrijkste om te onthouden, is dat zowel de omzet als de winst boven de consensusverwachtingen lag. De omzet daalde tussen april en juni weliswaar met 1 procent naar 632,5 miljoen euro, maar dat cijfer lag wel 1 procent boven de consensusprognose. Bij zowel digitale televisie, internet als mobiele telefonie kwamen er per saldo klanten bij. Na de eerste jaarhelft ligt de omzet met 1,25 miljard euro 1 procent lager dan vorig jaar.
De aangepaste bedrijfskasstroom of ebitda klom in het tweede kwartaal 9 procent naar 337,3 miljoen euro, of 3 procent boven de gemiddelde analistenverwachting. Die vooruitgang was onder meer te danken aan een flinke daling van de operationele uitgaven (-8%). Zo vielen de kosten verbonden aan de huur van het Orange-netwerk grotendeels weg, terwijl ook in de marketinguitgaven werd gesnoeid. Na zes maanden ligt de ebitda met 645,5 miljoen euro op jaarbasis 7 procent hoger. Telenet ligt dus op schema om de vooruitzichten voor 2018 te halen. Die gaan uit van een min of meer stabiele omzet en een ebitda-groei van 7 tot 8 procent. Na zes maanden ligt ook de vrije kasstroom (257,3 miljoen euro) op koers om de jaarprognose minstens te halen (400 tot 420 miljoen). De schuld blijft in nominale termen met ruim 4,5 miljard euro wel erg hoog, maar ligt in verhouding tot de ebitda (3,8x) gezien de hoge kasstromen op een aanvaardbaar niveau.
Conclusie
Het superdividend is mooi meegenomen voor de aandeelhouders, maar het is tegelijk ook een zwaktebod van Telenet. De uitkering impliceert namelijk dat de overnamedossiers waar de groep op broedde, van de baan zijn. Uitbreidingen in Wallonië en Brussel is dus op korte termijn niet aan de orde, wat betekent dat verder groeien voor Telenet nu wel heel lastig wordt. Het dividend en de aandeleninkoop zorgen op korte termijn wel voor steun. Na de opluchtingsrally ligt de waardering opnieuw in lijn met het sectorgemiddelde.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 45,08 euro
Markt: Euronext Brussel
ISIN-code: BE0003826436
Ticker: TNET BB
Beurskapitalisatie: 5,3 miljard euro
K/w 2017: 35,4
Verwachte k/w 2018: 19,4
Koersverschil 12 maanden: -22%
Koersverschil sinds jaarbegin: -22 %
Dividendrendement: 11,5%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier