Suedzucker

Het aandeelhouderschap van Suedzucker, de grootste suikerproducent van Europa, smaakt weer zoet. We kunnen niet anders dan besluiten dat we het aandeel te vroeg hebben verkocht.

Het aandeelhouderschap van Suedzucker, de grootste suikerproducent van Europa, smaakt tegenwoordig weer zoet, in plaats van zuur zoals de voorgaande jaren. Suedzucker weet al lang dat de suikerprijs hoogtes en laagtes kent. De groep, die sinds jaar en dag wordt gecontroleerd door een coöperatie van zowat 30.000 suikerbietentelers, heeft het afgelopen decennium gediversifieerd richting bio-ethanol (via beursgenoteerde dochter Crop Energies, een van de grootste spelers in Europa), vruchtenbereidingen (nummer één in de wereld), vruchtenconcentraten (nummer één in Europa) en specialiteiten (onder meer nummer één in Europa voor diepgevroren pizza).

In omzettermen is die spreiding al vrij ver gevorderd. In het afgelopen eerste kwartaal van het boekjaar 2016-2017 (afsluitdatum 31 maart) stond het suikersegment voor 43% van de groepsomzet en voor 20% van de bedrijfswinst (ebit). De diversificatie gebeurde wel naar activiteiten met een geringere rendabiliteit die nog erg dicht bij de traditionele activiteiten staan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Associated British Foods, een aandeel dat hoge toppen blijft scheren door de diversificatie richting retail met de hippe keten Primark. Als door een overaanbod aan suiker de wereldprijzen fors dalen en minder buiten de quota kan worden geëxporteerd, heeft dat bij de Duitsers nog altijd een aanzienlijke impact op de groepswinst.

Het ergste lijkt nu achter de rug. In de eerste drie maanden van het boekjaar 2016-2017 is de omzet weliswaar met 1,3% gedaald (van 1,63 naar 1,61 miljard EUR, vooral door 17,6% lager zakencijfer bij Crop Energies), maar de ebit is met 93% geklommen (van 57 naar 110 miljoen EUR), omdat in het suikersegment de bedrijfswinst is hersteld van -13 naar 22 miljoen EUR. De turn-around wordt dus bevestigd, ondanks een lichte daling van de omzet van 712 naar 694 miljoen EUR (-2,4%). Ook omdat alle andere afdelingen een dubbelcijferige groei van de ebit kunnen voorleggen, inclusief Crop Energies (+42%; van 14 naar 19 miljoen EUR). We spreken dan ook over een toename van de ebit-marge op groepsniveau van 3,5 naar 6,8% of vrijwel een verdubbeling.

De nettowinst per aandeel bedraagt 0,26 EUR voor het eerste trimester van het lopende boekjaar, tegenover nog 0,10 EUR per aandeel in dezelfde periode van het vorige boekjaar. De periode van enorme winstwaarschuwingen is dan ook duidelijk achter de rug. Het management verwacht nu een ebit tussen 250 en 350 miljoen EUR (tegenover 241 miljoen EUR voor het afgelopen boekjaar 2015-2016; respectievelijk een stijging met 4, tot 45% ten opzichte van vorig boekjaar) bij een omzetdoelstelling van 6,4 à 6,6 miljard EUR (was 6,4 miljard EUR in het vorige boekjaar). Vooral voor suiker en vruchten ziet het management een hoger resultaat voor het lopende boekjaar. Voor de speciale producten en voor biobrandstof houdt de bedrijfsleiding rekening met een lager resultaat voor 2016-2017.


Conclusie

We kunnen niet anders dan besluiten dat we Suedzucker te vroeg uit de voorbeeldportefeuille hebben verkocht en dat we bij onze oorspronkelijke bedoeling om het suikeraandeel als een meerjarenbelegging te beschouwen hadden moeten blijven. Nu is het knarsetanden en op een terugval wachten.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content