Sto is een kansrijk Duits bouwaandeel
De Europese renovatiegolf is voor dit Duitse familiebedrijf een kans om een versnelling hoger te schakelen.
We blijven benadrukken dat de Green Deal,waarmee Europese Commissie tegen 2050 van de Europese Unie het eerste klimaatneutrale continent wil maken, kansen biedt voor heel wat Europese bouwbedrijven. Een onderdeel van dat ambitieuze klimaatplan is de Renovation Wave of renovatiegolf. Nu wordt jaarlijks zowat 1 procent van de particuliere en overheidsgebouwen in de Europese Unie gerenoveerd. Als we de doelstelling willen halen, moet dat minstens verdubbelen en moet tot 2030 jaarlijks 185 miljoen euro gaan naar het energiezuiniger maken van gebouwen.
Dat moet de bedrijfsleiding van het Duitse bouwbedrijf Sto SE als muziek in de oren klinken. Het Duitse familiebedrijf is in 1936 gesticht door Wilhelm Stotmeister.De familie is nog altijd de meerderheidsaandeelhouder (57%) en Jochen Stotmeister is de voorzitter van de raad van bestuur. Sto is sinds 1992 beursgenoteerd. Het bouwbedrijf heeft drie hoofdactiviteiten. Vooreerst zijn er de gevelsystemen (isolerende en regenbestendige buitengevelbekleding), die in 2019 goed waren voor 48 procent van de jaaromzet. Daarnaast zijn er de geveldeklagen (speciale buitengevelverf), die instaat voor 22 procent van de omzet. Binnenhuissystemen (pleisters en verfoplossingen), ten slotte, leveren 14 procent van de omzet.
Duitsland is de belangrijkste markt van Sto, met 90 verkoopkantoren en logistieke punten, maar de groep is ook aanwezig in 38 andere Europese landen: in 24 landen (waaronder België) met een eigen dochteronderneming en in 14 met een vertegenwoordiger. Van de omzet komt 76 procent uit West-Europa, 11 procent uit de rest van Europa en de resterende 13 procent uit Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië.
Sto is een trage groeier. De omzet stijgt jaarlijks met 3 à 4 procent. In 2016 was er 1,23 miljard euro omzet, in 2019 was dat 1,40 miljard. Klassiek voor de bouwsector zijn de lage winstmarges, en ook daar zien we de jongste jaren bij Sto niet echt veel verbetering in. Wel gunstig is de jaarlijkse positieve vrije kasstroom, zodat er geld is voor investeringen in innovatie, een stabiel dividend en een stevige balans. Sto heeft een nettokaspositie van circa 25 miljoen euro. De EU-renovatiegolf is dus ook voor dit Duits familiaal bedrijf een welgekomen kans, om de komende jaren een versnelling hoger te schakelen. Die groeikansen zitten absoluut niet verrekend in de huidige waardering. Het kan ook voor de voorzichtige familie Stotmeister een impuls zijn om de sterke balans aan het werk te zetten en eventueel ook de kaart van externe groei via overnames te trekken.
Conclusie
Een blik op de koersgrafiek doet misschien anders vermoeden, maar Sto is met een zeer goedkope lokale Duitse waarde. Daarom gaan we van start met de actieve opvolging van het aandeel en een positief advies. Sto SE noteert zeer aantrekkelijk tegen 0,6 keer de omzet, 1,1 keer de boekwaarde, 8 keer de verwachte winst 2021 en 5,5 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) voor dit jaar. Een nadeel is de beperkte liquiditeit in het aandeel, wat de belangstelling van grotere investeerders tempert.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 135,20 euro
Ticker: STO3 GY
ISIN-code: DE0007274136
Markt: Frankfurt
Beurskapitalisatie: 915 miljoen euro
K/w 2019: 9,5
Verwachte k/w 2020: 8,5
Koersverschil 12 maanden: +27%
Koersverschil sinds jaarbegin: +3%
Dividendrendement: 3,0%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier