Stilstaan is vooruitgaan voor Proximus

The logo of Belgian telecoms group Proximus © REUTERS

Net zoals bij de meeste sectorgenoten is ook bij Proximus omzetgroei niet meteen aan de orde. De bevestiging dat het dividend alvast de komende drie jaar stabiel blijft, stelde veel aandeelhouders gerust.

De kwartaal- en de jaarcijfers van Proximus bevatten weinig verrassingen. Vooraf werd op een lichte toename van de omzet en de winst gerekend, en de Belgische telecomoperator ontgoochelde niet. De jaaromzet steeg met 0,7 procent op jaarbasis naar 4,41 miljard euro. In dat cijfer zijn de opbrengsten van de zeer volatiele dochter BICS (een carrier die internationaal telefoon- en dataverkeer voor bedrijven afhandelt) niet meegerekend. De bedrijfskasstroom (ebitda) steeg met 3,6 procent naar 1,8 miljard euro. De personeelslasten daalden met 3,5 procent door vrijwillige afvloeiingen. Als onderdeel van een eerder overeengekomen plan zal het aantal werknemers nog tot 2020 afnemen. De nettowinst klom over het volledige boekjaar met 8,5 procent naar 523 miljoen euro, of 1,62 euro per aandeel.

Operationeel kon Proximus vrij goed standhouden tegenover de toenemende concurrentie. Bij de consumentenafdeling bleven breedbandinternet en digitale televisie goed presteren, ondanks het nieuwe kabelaanbod van Orange Belgium. Spraak deed het dan weer minder goed met minder vaste lijnen en vooral een flinke daling van het aantal betaalkaarten (pre-paid). Bij de abonnementen (post-paid) was er wel groei, maar de gemiddelde omzet per gebruiker daalde met 1,4 procent naar 28,7 euro.

Proximus zet net als de sectorgenoten volop in op bundels. Intussen nemen 601.000 klanten, of een vijfde van het klantenbestand, de vier producten af die Proximus aanbiedt. Het aantal klanten met drie of vier producten groeide aan tot 1,36 miljoen. Dat is niet alleen een goede zaak omdat Proximus meer aan die klanten verdient, maar ook de klantentrouw ligt veel hoger. Aan de onderkant van de markt beschikt Proximus met het lagekostenmerk Scarlet over een uitstekende troef. Scarlet groeit volgens Proximus met 10 tot 20 procent. De keerzijde van de medaille is dat de marges een stuk lager liggen.

Het management mikt voor dit jaar op een stabiele omzet en een lichte stijging van de ebitda. De inkomsten uit mobiele telefonie zullen opnieuw onder druk komen, omdat vanaf juni onder meer de roamingtarieven opnieuw worden verlaagd. Doordat een vijfde van de groepsomzet uit mobiele telefonie komt, zal de impact op groepsniveau vrij groot zijn. Proximus rekende voor dat de nieuwe regels de omzet en de ebitda met respectievelijk 81 en 69 miljoen euro zullen drukken. De vrije kasstroom steeg vorig boekjaar met 23 procent naar 559 miljoen euro. In 2017 zullen de kapitaaluitgaven opnieuw in de buurt van 1 miljard euro liggen. Met het Fiber For Belgium-programma plant Proximus nieuwe netwerkupgrades.

De nettoschuld daalde op het einde van vorig boekjaar naar 1,86 miljard euro of ongeveer 1 keer de verwachte ebitda voor dit jaar. Net als de twee voorgaande boekjaren keert Proximus over 2016 een dividend van 1,5 euro per aandeel uit, goed voor een uitgave van 485 miljoen euro. De operator bevestigde dat de uitkering voor de periode van 2017 tot 2019 gehandhaafd blijft op 1,5 euro per aandeel.


Conclusie

Net zoals bij de meeste sectorgenoten is ook bij Proximus omzetgroei niet meteen aan de orde. De bevestiging dat het dividend alvast de komende drie jaar stabiel blijft, stelde veel aandeelhouders gerust. Proximus is tegen 6 keer de verwachte bedrijfskasstroom een stuk goedkoper dan Telenet, dat wel hogere winstmarges heeft. Het aandeel is door het stabiele dividendrendement nog koopwaardig.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 9,35 miljard

K/w 2016: 17

Verwachte k/w 2017: 15,5

Koersverschil 12 maanden: -5%

Koersverschil sinds jaarbegin: +3,5%

Dividendrendement: 5,4%

Partner Content