Stilstaan is achteruitgaan voor Deceuninck

© Deceuninck
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De winstgevendheid van de West-Vlaamse producent van pvc-profielen blijft onveranderd. Dat heeft vooral met een sterke stijging van de grondstoffenprijzen te maken.

We zagen op de analistenmeeting van Deceuninck geen echt tevreden CEO en referentieaandeelhouder, Francis Van Eeckhout.Hij was vooral teleurgesteld dat de toename van de recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) gelijk was aan de omzetgroei. Er werd met andere woorden geen vooruitgang geboekt in de rebitda-marge.

De omzettoename van 2,4 procent tot 687,2 miljoen euro in 2017 bij de West-Vlaamse producent van pvc-profielen voor ramen en deuren lag wel in lijn met de verwachtingen. De omzetstijging is een combinatie van zeer tegenstrijdige evoluties: 8,3 procent prijsstijgingen en een betere productenmix, en een volumetoename van 1,1 procent worden door wisselkoerseffecten van -6,9 procent sterk afgevlakt. De grote boosdoener bij de munten is de val van 23 procent van de Turkse lira.

Zoals gebruikelijk de jongste jaren is er een hemelsbreed verschil tussen de prestaties in de verschillende regio’s. De absolute uitblinker in 2017 in omzetontwikkeling is Noord-Amerika, dat de opgaande tendens doortrekt met een omzettoename met 8,9 procent tot 129,1 miljoen euro. Helaas voor de groep draagt Noord-Amerika het minst bij. Turkije en andere opkomende markten leveren met 219,1 miljoen euro in 2017 de grootste bijdrage tot de omzet. Dat was 2,4 procent meer dan in 2016. Er werd dus meer gedaan dan enkel schade beperkt, want de vrije val van de Turkse lira werd volledig gecompenseerd door 22,2 procent prijsstijgingen.

De thuismarkten in West-Europa stelden het meest teleur met een omzetafname van 3,1 procent tot 171,1 miljoen euro. Vooral de volumedaling met 4,3 procent valt hier op. Erg hoopvol is dan weer het herstel van Centraal- en Oost-Europa met een omzetstijging van 3,7 procent tot 167,8 miljoen euro, inclusief een wisselkoerswinst van 2,7 procent. Het grootste zorgenkind was al jaren Rusland, waar de volumes volgens het management sinds 2013 gehalveerd zijn.

De hoofdoorzaak dat er geen vooruitgang in winstgevendheid werd gemaakt, is de sterke opmars van de grondstoffenprijzen, onder meer stijgingen van bijna 12 procent in de S-PVC-index. De toename van de recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) bleef dus ook beperkt tot 2,4 procent (van 65,1 naar 66,7 miljoen euro), wat betekent dat de rebitda-marge onveranderd is gebleven op 9,7 procent. Terwijl CEO Van Eeckhout de lat op een rebitda-marge van 15 procent legt. Maar die stevige opmars in operationele efficiëntie is eind 2017 ver af door de tegenwind van de grondstoffen. Mede door eenmalige elementen (boekhoudkundige herwaardering van belastingkredieten) maakte de nettowinst wel een duik van 21,0 naar 13,8 miljoen euro.

De nieuwe fabrieken in Turkije (Menemen) en aan de Westkust van de Verenigde Staten (Fernley) zijn in 2017 opengegaan. Daar is dezer dagen de opening van een nieuwe extrusiefabriek in Colombia bij gekomen. In 2016 en 2017 werd 82 miljoen euro meer geïnvesteerd in expansie dan in de periode 2010-2015. Het dividend voor 2017 wordt onveranderd gelaten op 3 eurocent per aandeel.

Conclusie

Het Deceuninck-aandeel is de jongste maanden teruggevallen na een sterke periode midden 2017. Het aandeel is nu weer attractiever gewaardeerd tegen 1,3 keer de verwachte boekwaarde en tegen een verhouding ev (ondernemingswaarde)/ebitda (bedrijfskasstroom) in de buurt van 7 voor dit jaar. Vandaar dat we een adviesverhoging doorvoeren. Deceuninck wordt weer een portefeuillekandidaat voor de langere termijn.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 2,88 euro

Ticker: DECB BB

ISIN-code: BE0003789063

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 393 miljoen euro

K/w 2017: 30

Verwachte k/w 2018: 18

Koersverschil 12 maanden: +24%

Koersverschil sinds jaarbegin: -4%

Dividendrendement: 1,0%

Partner Content