Stijgende uraniumprijs biedt hoop voor Cameco
Tot eind december geven we elke dag een favoriet aandeel voor 2018 prijs, waarvan we volgend jaar een meer dan gemiddeld rendement verwachten. Vandaag: Cameco.
Cameco is een van de grootste beursgenoteerde uraniumproducenten ter wereld. Het bedrijf met hoofdzetel in Canada is actief in Noord-Amerika (McArthur River/Key Lake en Cigar Lake) en Kazachstan via Inkai, een joint venture met het staatsbedrijf Kazatomprom. De mijnen van de groep produceerden vorig jaar meer dan 41 miljoen pond uranium. Cameco staat daarmee in voor 17 procent van de wereldproductie.
Terugblik op 2017
In het najaar van 2016 daalde de prijs van een pond uranium naar 18 dollar, het laagste niveau sinds 2004. Intussen is de situatie op de globale uraniummarkt nauwelijks veranderd. Begin 2017 leek er even beterschap te komen, toen Kazatomprom, de grootste uraniumproducent ter wereld, een capaciteitsvermindering van 10 procent aankondigde. De uraniumprijs herstelde even, maar sinds de zomer ging het opnieuw bergaf.
Het was voor Cameco in die marktomgeving dan ook erg moeilijk operationeel goed te presteren. De mijngroep kan gelukkig terugvallen op langetermijncontracten waarvan de prijs iets hoger ligt. Maar zolang de prijzen niet aantrekken, zit er voor Cameco niets anders op dan aan de kostenzijde in te grijpen. Het management besliste eerder al de Rabbit Lake-mijn te sluiten.
De verwachtingen voor 2018
Kort na de publicatie van de kwartaalcijfers liet Cameco weten dat het ook de grootste mijn van de groep, McArthur River, samen met de verwerkingsinstallatie Key Lake in februari 2018 voor tien maanden op non-actief plaatst. De impact van de maatregel wordt op 13 tot 14 miljoen pond geschat. Cameco beschikt nog over voldoende voorraden om aan de contractuele leververplichtingen te voldoen.
De beslissing is in feite een signaal dat het tegen de huidige prijzen rendabeler is de voorraden in de grond te laten zitten dan ze te ontginnen. Kazatomprom denkt er net zo over en plant vanaf januari 2018 voor het tweede jaar op rij een productiebeperking. Die omvat een daling van de output met 20 procent, gespreid over drie jaar. Kazatomprom zal in die periode 28,6 miljoen pond uranium minder produceren.
Volgens schattingen van het bedrijf zal de daling in 2018 met 10,4 miljoen pond het grootst zijn. Cameco en Kazatomprom samen halen dus meer dan 42 miljoen pond van de markt. Dat is bijna een kwart van de globale mijnproductie op jaarbasis. Er hangt Cameco ook nog altijd een claim van de Canadese belastingautoriteit CRA boven het hoofd. Cameco stuurt aan op een minnelijke schikking, maar wellicht volgt een uitspraak pas in 2019.
Waarom een favoriet?
Het globale uraniumverbruik ligt al enkele jaren boven het primaire aanbod uit mijnproductie en dat verschil zal de komende jaren nog toenemen. Dat kan niet blijvend worden gecompenseerd door voorraden of uranium afkomstig uit recyclage. Volgens cijfers van de World Nuclear Association zijn op dit moment 447 nucleaire reactoren in bedrijf. Daarnaast zijn er 59 in aanbouw, waarvan 20 in China.
Ook India, Rusland en enkele landen in het Midden-Oosten trekken de nucleaire kaart om hun energiebevoorrading op lange termijn veilig te stellen. Cameco heeft er alles aan gedaan om zo goed als mogelijk voorbereid te zijn op het aantrekken van de markt. De bodem van de uraniumprijs werd onlangs nog eens getest en het neerwaartse prijsrisico is op dit moment beperkt. Dat maakt van Cameco is een interessante en goedkoop gewaardeerde (minder dan 1 keer de boekwaarde) keuze voor beleggers die op het herstelpotentieel van uranium willen inspelen.
Advies : koopwaardig
Risico : hoog
Rating : 1C
Koers: 10,40 dollar
Ticker: CCJ US
ISIN-code: CA13321L1085
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 4,1 miljard dollar
K/w 2016: –
Verwachte k/w 2017: 213
Koersverschil 12 maanden: +3%
Koersverschil sinds jaarbegin: -2%
Dividendrendement: 3%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier