Stevig winstherstel voor Total
Total spint als geen ander oliebedrijf goed garen van de gestegen olieprijs.
De strategie van Total is al jaren afgestemd op een verhoging van de productiecapaciteit van olie en gas, in de veronderstelling dat de prijzen van fossiele brandstoffen herstellen. In het eerste kwartaal van dit jaar rendeerde die strategie. In vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar steeg de olieprijs met 59 procent en de aardgasprijs met 18 procent, wat resulteerde in een stijging van de aangepaste nettowinst met 56 procent tot 2,6 miljard dollar. Total wist op de prijsstijgingen ook nog een hefboom van een productiestijging met 4 procent te plaatsen. De winststijging is ook mogelijk omdat de energiereus ook stroomafwaarts, in de petrochemische divisie, de winst behoorlijk op peil wist te houden. De marges lijken hier over de piek van 2016 heen te zijn, maar blijven op een peil waarmee de grote spelers zeker kunnen leven.
Total trekt op die manier de lijn van een beter vierde kwartaal van 2016 door. Total zal de winstgevendheid van dit eerste kwartaal wellicht kunnen aanhouden, maar meer zit er niet in omdat de olieprijzen stagneren rond 50 dollar per vat. Het oliekartel OPEC heeft dankzij een verrassend akkoord over een productieverlaging van 1,8 miljoen vaten per dag de vraag en het aanbod beter in evenwicht gebracht, maar de markt kampt nog met heel grote voorraden. Bovendien valt af te wachten of de OPEC-leden de discipline kunnen opbrengen om het akkoord na te leven, zeker nu de Amerikaanse schalieolie-industrie de productie opnieuw opvoert als een reactie op de hogere prijzen. Daar staat tegenover dat de sector als geheel de voorbije jaren veel minder geïnvesteerd heeft, wat zich vroeg of laat zal vertalen in een minder snel stijgende productiecapaciteit. De vraag naar olie blijft intussen stijgen. Total zelf houdt het bij een verwachting van “volatiele prijzen”.
Ook op middellange termijn blijft Total de kaart van een hogere olieproductie trekken, daarbij gebruikmakend van de gedaalde investeringskosten door de algemene malaise in de sector. Omdat Total daar ook nog eens interne besparingen aan toevoegt, zet een stijgende olieprijs bij Total een extra hefboom op de winst en de generatie van cashflow. Als de olieprijs dit jaar stabiel blijft, dan verdient Total toch 1 miljard dollar extra aan cashflow. Als de olieprijs dit jaar met 10 dollar per vat stijgt, dan dikt de operationele cashflow met 2,5 miljard dollar aan. Bij de huidige olieprijzen zijn de in- en uitgaande kasbewegingen in evenwicht.
Dat betekent dat Total met de operationele cashflow zowel de investeringen als het dividend kan financieren. Het dividend zit dus vrij stevig in het zadel, ook omdat het bedrijf een sterke balans kan voorleggen. Dankzij de verkoop van een aantal activa daalde de nettoschuldenlast tot 22 procent van het eigen vermogen. Dat betekent niet dat Total alle investeringsdiscipline overboord zet. Cash blijft koning op verzoek van de aandeelhouders, want zij rekenen op hun dividend in contanten.
Conclusie
Van de grote oliebedrijven blijft Total de beste belegging in hogere of zelfs stabiele olieprijzen. Het bedrijf kan dalende productiekosten koppelen aan een stijgende olieproductie, zodat een steeds lagere olieprijs volstaat om de kasstromen in evenwicht te brengen. Een eventuele stijging van de olieprijs zou een hefboom op de winst zetten. De waardering is wat opgelopen na het koersherstel van afgelopen winter, maar blijft dankzij een koers-winstverhouding van 12 en een dividendrendement van ruim 5 procent interessant te noemen. Koopwaardig.
Advies: kopen
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Parijs
Beurskapitalisatie: 126 miljard euro
K/w 2016: 14
Verwachte k/w 2017: 12
Koersverschil 12 maanden: +9%
Koersverschil sinds jaarbegin: -5%
Dividendrendement: 5,2%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier