Stevig doorgaan op het groeipad

7C Solarparken zal zijn doelstellingen van het nieuwe businessplan tot 2017 minstens halen. De aantrekkelijke investeringsmogelijkheden van de nieuwbouwmarkt maken de komende jaren rendabele extra groei mogelijk.

7C Solarparken, de Belgische uitbater van zonnepanelen- of PV-parken in (hoofdzakelijk) Duitsland, kan terugblikken op een uitstekend 2015. Een zeer zonnig jaar, 3,9% beter dan het meerjarengemiddelde, en een verdere uitbreiding van de portefeuille PV-parken, van 70,9 megawatt (MW) eind 2014 naar 86,1 MW eind 2015, zorgden voor een omzetstijging met 74%, tot 25,4 miljoen EUR. De bedrijfskasstroom (ebitda) steeg met 49%, tot 24,9 miljoen EUR, en de gezuiverde ebitda (zonder eenmalige elementen) met 80%, tot 20,2 miljoen EUR. Bij normale zonneschijn zou de ebitda 19,2 miljoen EUR geweest zijn en de voorziene vork bedroeg 18 à 19 miljoen EUR.

De nettokasstroom per aandeel, de ebitda min interestlasten en belastingen, verdubbelde tot 14 miljoen EUR of 0,41 EUR per aandeel, tegenover 0,37 EUR à 0,39 EUR per aandeel verwacht, en tegenover 0,26 EUR per aandeel in 2014. Voor dit jaar mikt de groep op minstens 23,7 miljoen EUR ebitda (rekening houdend met 0,6 miljoen EUR ebitda verlies dankzij de uitzonderlijk lage zonnestraling in het eerste kwartaal) en een nettokasstroom per aandeel van minstens 0,43 EUR (opgekrikt van minstens 0,42 EUR).

Het bedrijf zit goed op schema om in 2017 minstens de vooropgestelde 0,50 EUR nettokasstroom per aandeel te behalen. Een belangrijke hoeksteen daarvoor is de verdere uitbouw van de portefeuille tot 105 MW in 2017. Daarmee zal het bedrijf op de radar komen van grotere institutionele investeerders. Een belangrijke stap werd in november 2015 gezet, met de overname van Miskina, een portefeuille van zes PV-parken in Zuid-Duitsland, met een gezamenlijke capaciteit van 13,7 MW. Tegenover een verwatering van 15,5% staat een toename van de jaarlijkse bedrijfskasstroom (ebitda) met 4,7 miljoen EUR of +25%. De voorbije maanden werd de beschikbaarheid van de Miskina-parken al verbeterd, dankzij de snellere opvolging van mankementen, en tegen eind mei zullen allerlei technische verbeteringen (totale kostprijs 0,9 miljoen EUR) de rendabiliteit substantieel opkrikken, voldoende om op jaarbasis 250.000 EUR extra ebitda aan te leveren. De overgenomen leningen werden geherfinancierd (gemiddelde interestvoet van 5,5% naar minder dan 2,2%) en zullen vanaf juni de interestlast op jaarbasis 1 miljoen EUR doen dalen.

Vanaf nu ligt de focus opnieuw op groei, met een doelstelling van 9 MW extra dit jaar en 10 MW in 2017. Een deel daarvan zal blijven komen van het opkopen en rendabeler maken van suboptimaal beheerde PV-parken in Duitsland. Maar daarnaast werd een samenwerking opgestart voor nieuwbouwprojecten met IBC Solar, een van de grootste projectontwikkelaars. Nieuwbouwprojecten worden sinds vorig jaar toegewezen via een veilingsysteem. Hoewel de geboden tarieven op het eerste zicht onvoldoende aantrekkelijk zijn, kan het rendement fors worden opgetrokken via het omruilen van omvormers tussen oude en nieuwe PV-parken, alsook het goedkoop opkopen van toegewezen vergunningsrechten.

Het businessplan voorziet vanaf het boekjaar 2017 in een aandeelhoudersvergoeding van 20% van de nettokasstroom per aandeel (0,1 EUR per aandeel). Gezien de beursnotering in Duitsland en het overwegend Belgische aandeelhouderschap, wordt daarvoor uitgekeken naar manieren die de dubbele roerende voorheffing vermijden.


Conclusie

Het is duidelijk dat 7C Solarparken zijn doelstellingen van het nieuwe businessplan tot 2017 minstens zal realiseren. Het feit dat de nieuwbouwmarkt aantrekkelijke investeringsmogelijkheden biedt, is een nieuw positief element dat de komende jaren rendabele extra groei mogelijk maakt. Het aandeel wordt in Duitsland stilaan herontdekt en de liquiditeit is fors verbeterd. We nemen het aandeel dan ook op in de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content