Sterk winstherstel voor Bekaert
De industriële aandelen liggen de jongste maanden goed in de markt, anticiperend op een krachtig herstel van de wereldwijde conjunctuur zodra de coronacrisis achter de rug is. De staaldraadproducent Bekaert is geen uitzondering. Sinds het najaar is de koers zowat verdubbeld, maar toch blijft de waardering heel schappelijk. Dat wijst erop dat de hogere koers rust op gezonde fundamenten, zoals een herstel van de omzet en een fors aantrekkende winstgevendheid. In de tweede helft van het jaar steeg de onderliggende bedrijfswinst steeg met liefst 56 procent tot 181 miljoen euro, terwijl de markt rekende op een winst van 150 miljoen euro. De onderliggende bedrijfsmarge steeg tot 9,1 procent, ver boven de marge van 7 procent die Bekaert als minimum nastreeft.
Dat resultaat werd mogelijk omdat de meeste eindmarkten na de zomer een onverwacht sterk herstel boekten. Vooral op de bandenmarkt herstelden de verkoopvolumes spectaculair, ook omdat klanten hun voorraden opnieuw aanvulden. Positieve en eenmalige waarde-aanpassingen van de eigen voorraden droegen ook bij aan dat fraaie resultaat. Daarnaast kon Bekaert profiteren van zijn mondiale productiepark. Het kon marktaandeel afsnoepen van concurrenten die door covid-19-perikelen kampten met productieproblemen. Die bonus zal dit jaar grotendeels verdwijnen als de concurrentie de productie volledig kan hervatten.
Toch heeft de aantrekkende winstgevendheid een duurzaam karakter, omdat ze van eigen makelij is. De betere marges zijn te danken aan een volgehouden beleid van kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen enerzijds, en aan de politiek om de focus te verschuiven naar producten met een hogere toegevoegde waarde anderzijds. Die keuze kost soms omzet, maar kanaliseert de investeringen naar producten met een hogere rendabiliteit. Het is veelzeggend dat de vier divisies, de rubberversterking voor de bandenmarkt, de staaldraadtoepassingen, de speciaalproducten en Bekaert Bridon Ropes Group, in de tweede helft van 2020 op het niveau van de bedrijfscashflow een marge van minstens 10 procent verdienden.
Dat zorgde ervoor dat coronajaar 2020 allesbehalve een rampjaar werd voor Bekaert. Zelfs de forse omzetdaling in de eerste helft van jaar, toen de coronacrisis de vraag decimeerde, nam geen hap uit de marges, wat een signaal was dat het bedrijf zijn huiswerk goed gemaakt had. Dankzij het forse omzetherstel in de tweede helft van het jaar kon Bekaert het jaar afsluiten met een 13 procent hogere onderliggende bedrijfswinst.
De sterke fundamenten vertalen zich ook in solide vooruitzichten voor dit jaar. Bekaert rekent een onderliggende marge van minstens 7,6 procent te verdienen, tegenover 7,2 procent vorig jaar, op een omzet van minstens 4 miljard euro, tegenover 3,8 miljard euro vorig jaar. Dat moet in 2021 een bedrijfswinst van minstens 300 miljoen euro opleveren, of ruim 10 procent meer dan in 2020. De transformatie van Bekaert is nog niet afgewerkt en moet het volgende kwartaal nog extra efficiëntieverbeteringen baren. De fraaie resultaten vertalen zich ook in mooie cashflows en een sterkere balans. De netto financiële schuldgraad is gedaald tot 1,26, waardoor het bedrijf een dividend van 1 euro per aandeel kan uitkeren over de resultaten van 2020.
Conclusie
De koers heeft een mooie rit achter de rug, maar de stijging rust op de gezonde fundamenten van een omzetherstel en een aantrekkende winstgevendheid. Beleggers betalen 11 keer de verwachte winst voor dit jaar, wat dus verder opwaarts potentieel laat. We behouden het koopadvies.
Advies: kopen
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 34,95 euro
Ticker: BEK BB
ISIN-code: BE0974258874
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 2,1 miljard euro
K/w 2020: 12
Verwachte k/w 2020: 11
Koersverschil 12 maanden: +133%
Koersverschil sinds jaarbegin: +29%
Dividendrendement: 2,85%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier