South32
South32 is veel meer dan zomaar een samenraapsel van overtollige activa.
Op 18 mei ging de handel in aandelen South32 op de beurzen van Londen, Sydney en Johannesburg van start. Het gaat om een afsplitsing van een deel van de activiteiten van grondstoffenreus BHP Billiton, waarbij bestaande aandeelhouders van BHP één aandeel van South32 kregen uitgekeerd. De operatie past in de strategie van BHP om zijn schulden versneld af te bouwen en kosten te besparen. BHP wil zich voluit te concentreren op ijzererts, koper, olie en steenkool. De activiteiten waarmee BHP niet wil doorgaan vanwege de te kleine schaalgrootte en de in verhouding te grote investeringsbehoeften werden afgesplitst. De operatie werd begin mei goedgekeurd door de aandeelhouders.
Toch is South32 veel meer dan zomaar een samenraapsel van overtollige activa. Het gaat om de grootste beursintroductie in de mijnbouwsector sinds Glencore in 2011. De omvang van South32 kan worden vergeleken met middelgrote mijngroepen als First Quantum en Teck Resources. De naam South32 verwijst naar de meridiaan die de Australische activiteiten met die in Zuid-Afrika verbindt. Het is dus meteen duidelijk dat het geografische zwaartepunt in die twee landen ligt. De troeven waarmee South32 het moet doen, zijn elf operationele activa en één joint venture.
Met een participatie van 60% in Gemco (Australië) en Hotazel (Zuid-Afrika) wordt de groep de grootste speler ter wereld in de productie van mangaanerts. Mangaan is een metaal dat in legeringen wordt gebruikt, voornamelijk voor de productie van sterke staalsoorten. Met Cannington, in het noordoosten van Australië, bezit South32 ook de grootste zilvermijn ter wereld, die ook lood en zink produceert. Nog in Australië zijn er een bauxietmijn (Worsley) en een raffinaderij voor aluminiumoxide. Er zijn ook verschillende steenkoolactiva in Australië (Illawarra) en Zuid-Afrika (vier mijnen). Nog in Zuid-Afrika is er de Hillside-aluminiumsmelter. Bij Cerro Matoso in Colombia wordt nikkelijzer geproduceerd.
Het is de bedoeling dat de activa die onder de vlag van BHP wat stiefmoederlijk werden behandeld door het nieuwe management van South32 beter worden beheerd (hogere productiviteit) en ook verder kunnen groeien. Daarnaast mikt het management op 300 miljoen USD aan kostenbesparingen tegen 2016. De activiteiten van South32 realiseerden in de tweede jaarhelft van 2014 een proforma-omzet van iets meer dan 5 miljard USD. Daarop werd een operationeel resultaat van 1,25 miljard USD behaald.
South32 kreeg bij de eerste notering een marktwaarde van ongeveer 9 miljard USD toebedeeld. Dit is een stuk lager dan de schattingen van 11 tot 13 miljard USD toen het nieuws over de afsplitsing bekend raakte. South32 heeft als voordeel dat het bijzonder weinig schulden (674 miljoen USD) meekreeg van het voormalige moederbedrijf. Daarnaast beschikt de nieuwe mijngroep nog over een ongebruikte kredietlijn van 1,5 miljard USD. De prognose voor de vrije kasstroom bedraagt 800 miljoen USD in het lopende boekjaar en 1,6 miljard USD in 2016.
Het is dus niet uitgesloten dat South32, naast de geplande groei van de bestaande activa, ook vrij snel overnames begint te doen. Toch zou het ook zomaar kunnen dat South32 vrij snel zelf overgenomen wordt. Zo is het geen geheim dat X2 Resources van topman Mick Davis (voormalige CEO van Xstrata) eerder al een bod deed op de activa, toen die nog deel uitmaakten van BHP. BHP ging daar dan niet op in, maar nu het bedrijf zelfstandig noteert, is er in principe niets meer wat potentiële jagers kan tegenhouden.
Conclusie
South32 is een interessante nieuwkomer in het universum van mijnbedrijven, omdat het verschillende activa bevat die tot nog toe niet in die verhouding in één bedrijf waren te vinden. Vandaar dat we starten met de opvolging. De omgevingsfactoren voor grondstoffen en gerelateerde aandelen zijn momenteel niet zo gunstig, waardoor investeerders wellicht enige tijd de kat uit de boom zullen kijken. Tegen de huidige waardering is een positie verantwoord.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier