Solvay versnelt transformatie niet
De Belgische chemietrots Solvay liet sinds de zomer een mooi koersherstel optekenen. Maar de nieuwe CEO Ilham Kadri schakelt geen versnelling hoger voor een transformatie richting een hogere toegevoegde waarde.
De Belgische chemietrots Solvay liet sinds de zomer een mooi koersherstel optekenen en het aandeel ging weer even boven 100 euro. Dat was ook nodig, want het afgelopen lustrum kon Solvay absoluut niet schitteren op de beurs en bleef de return (koersprestatie plus dividenden) tientallen procenten achter op de Bel-20-index, die zelf de jongste jaren niet best heeft gepresteerd. Nochtans is een van onze industriële grootheden klassiek een voorbeeldige dividendbetaler. Het dividend werd niet meer verlaagd sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw.
De activiteiten zijn nochtans geografisch mooi gespreid over Noord-Amerika (31%), Azië en rest van de wereld (30%), Europa (28%) en Latijns-Amerika (11%). De groep heeft haar indeling wat aangepast, maar de drie grote eenheden zijn gebleven: Materialen (onder meer compositiematerialen en het grootste segment aan hoogwaardige polymeren ter wereld, 30% van de groepsomzet), Oplossingen (onder meer Novecare, gespecialiseerd in formules die de eigenschappen van vloeistoffen wijzigen, 38%) en Chemicaliën (het oude Solvay, 32%). De chemiereus is in heel veel sectoren aanwezig, maar de auto- en luchtvaartsector levert toch zowat een kwart van de groepsomzet op. De problemen in de autosector en de crisis met de 737 Max van Boeing wogen dit jaar zwaar op de waardering.
De eerstekwartaalcijfers hadden de koers een stevige tik gegeven, want die werden vergezeld door een winstwaarschuwing. Het was een opmerkelijke binnenkomer voor de nieuwe CEO Ilham Kadri, die begin maart de fakkel overnam van Jean-Pierre Clamadieu. De derdekwartaalcijfers werden gemengd onthaald. De resultaten voldeden wel aan de bijgestelde verwachtingen. De omzet in het derde kwartaal kwam met 2,58 miljard euro 0,5 procent onder het cijfer in dezelfde periode vorig jaar uit (2,59 miljard euro). De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder uitzonderlijke elementen) klokte af op 601 miljoen euro. Dat was 0,4 procent beter dan in het derde kwartaal van vorig jaar en ruim 1 procent boven de gemiddelde analistenschatting. Solvay verfijnde zijn jaardoelstelling tot een daling van rebitda met 2 à 3 procent, waarin sommigen toch eerder een verlaging van de prognose zagen.
Er kwam ook een strategische update met nieuwe doelstellingen voor de middellange termijn. Zo wil de chemiemultinational 300 miljoen à 350 miljoen euro aan kosten besparen tegen 2024 en in vijf jaar een extra kasstroom van cumulatief 500 miljoen euro halen. Dat moet gebeuren door een beter beheer van het werkkapitaal, de pensioenen en de schulden. Belangwekkende herschikkingen in de portefeuille werden niet aangekondigd. Daar had een aantal analisten toch wel op gerekend, om het transformatieproces verder te versnellen. Voor mogelijke desinvesteringen wordt naar de afdeling Oplossingen gekeken.
Conclusie
Sinds de zomer volgen we het aandeel van Solvay weer actief met een positief advies. De waardering was toen aantrekkelijk. Dat is na het koersherstel van de voorbije maanden en de stabiele verwachtingen minder het geval, tegen 12 keer de verwachte winst voor dit jaar, een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van iets meer dan 7, en tegen 1 keer de boekwaarde. We zijn ook wat teleurgesteld dat de nieuwe CEO Ilham Kadri niet een versnelling hoger schakelde voor de transformatie richting een hogere toegevoegde waarde. Om die reden verlagen we het advies tijdelijk.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 103,85 euro
Ticker: SOLB BB
ISIN-code: BE0003470755
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 11,0 miljard euro
K/w 2018: 12
Verwachte k/w 2019: 12
Koersverschil 12 maanden: +5%
Koersverschil sinds jaarbegin: +19%
Dividendrendement: 3,7%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier