Solvay op zoek naar koersherstel

De Belgische chemietrots komt voor het eerst in jaren weer in aanmerking voor de voorbeeldportefeuille.

De Belgische chemietrots kon het afgelopen decennium niet schitteren op de beursvloer. De return (koersprestatie + dividenden) lag over de voorbije vijf jaar 44 procent lager dan die van de Bel-20 (-5 versus +39%) en over de voorbije tien jaar 43 procent (+88 versus +131%). Nochtans is Solvay klassiek een voorbeeldige dividendbetaler. Er is al sinds de jaren tachtig geen dividendverlaging meer geweest. Het ligt dus aan de koers, die in het afgelopen decennium 20 procent gedaald is.

Toch gaat Solvay af en toe met alle aandacht lopen en durft het te gaan voor grote overnames. Zo verkocht het in 2009 zijn farmapoot aan Abbott Laboratories voor 5,2 miljard euro. Met dat geld financierde het in 2011 grotendeels de acquisitie van het Franse Rhodia voor 6,6 miljard, inclusief schulden. Recenter is de aankoop van het Amerikaanse Cytec in de zomer van 2015 voor 6,4 miljard (inclusief schulden), de op een na grootste acquisitie in de ruim 150-jarige geschiedenis van Solvay. Het betaalde toen een veel hogere waardering voor de wereldspeler in onder meer composietmaterialen dan de eigen waardering, maar het was een belangrijke stap voor de groep in de transformatie richting een hogere toegevoegde waarde.

De activiteiten zijn geografisch mooi gespreid over Noord-Amerika (31%), Azië & rest van de wereld (30%), Europa (28%) en Latijns-Amerika (11%). De groep telt drie grote eenheden. Geavanceerde materialen (onder meer compositiematerialen en het grootste segment aan hoogwaardige polymeren in de wereld) staat voor 43 procent van de groepsomzet over 2018. Geavanceerde formuleringen, met onder meer Novecare, gespecialiseerd in formuleringen die de eigenschappen van vloeistoffen wijzigen, levert 29 procent. Performance chemicaliën, het ‘oude’ Solvay met onder meer natrium(bi)carbonaat en waterstofperoxide, is goed voor 28 procent.

De chemiereus is in veel sectoren aanwezig, maar de auto- en de luchtvaarsector leveren de belangrijkste bijdrage tot de groepsomzet (24%). Dat weegt op de waardering en de koersprestatie, gezien de moeilijke situatie in de autosector en de problemen van Boeing metde 737 Max. De cijfers over het tweede kwartaal zijn gematigd positief onthaald. Na de winstwaarschuwing bij de presentatie van de resultaten in het eerste kwartaal had de koers een stevige tik gekregen. Het tweede kwartaal voldeed wel aan de bijgestelde verwachtingen. De omzet lag met 2,65 miljard euro 1 procent boven de analistenconsensus (2,62 miljard). De recurrente (zonder uitzonderlijke elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) bedroeg 624 miljoen euro, 3 procent onder de rebitda in hetzelfde kwartaal van 2018, maar wel 30 miljoen of afgerond 5 procent boven de analistenschatting. Solvay herhaalde het vooruitzicht van een stabiele tot iets lagere rebitda (-0,5% na zes maanden) en een vrije kasstroom van circa 490 miljoen euro (slechts 33 miljoen halfweg 2019).


Conclusie

We beginnen weer met de actieve opvolging van Solvay met een positief advies. De waardering is aantrekkelijk tegen amper 10,5 keer de verwachte winst voor dit jaar en een verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) van minder dan 7, tegenover een gemiddelde van 8,3 over de voorbije vijf jaar en 0,85 keer de boekwaarde. We gaan er wel van uit dat onder de nieuwe CEO Ilham Kadri de transformatie naar een hogere toegevoegde waarde een versnelling hoger schakelt. Dat lijkt ons wel nodig om het beter te doen dan het marktgemiddelde. De Belgische chemietrots komt voor het eerst in jaren weer in aanmerking voor de voorbeeldportefeuille.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 88,68 euro

Ticker: SOLB BB

ISIN-code: BE0003470755

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 9,4 miljard euro

K/w 2018: 11,5

Verwachte k/w 2019: 10,5

Koersverschil 12 maanden: -19%

Koersverschil sinds jaarbegin: +1,5%

Dividendrendement: 4,2%

Partner Content