Situatie Apple is minder erg dan gevreesd
Het aandeel Apple ging tussen de top van begin oktober en de bodem van begin januari 40 procent lager. Ook nu noteert Apple nog bijna 30 procent onder het niveau van vier maanden geleden.
Vorige zomer doorbrak het technologiebedrijf nog de grens van 1000 miljard of 1 biljoen dollar aan beurswaarde. Maar in het najaar kwamen almaar meer signalen dat het niet zo goed meer ging met de iPhone, het sterproduct van de groep. Toeleveranciers meldden een forse daling van het aantal bestellingen van componenten voor de smartphone. Dat was bovendien niet het enige probleem. De groep kende ook problemen in China.
Apple bevestigde de onheilsberichten begin januari met een omzetwaarschuwing, maar dat was meteen ook het signaal voor het aandeel om opnieuw te stijgen. Aanvankelijk werd voor de drie maanden tot eind december, het eerste kwartaal van het fiscaal boekjaar 2019, gerekend op een omzet tussen 89 en 93 miljard dollar. De nieuwe prognose lag daar met 84 miljard dollar flink onder. Het definitieve cijfer kwam uit op 84,31 miljard dollar of 4,5 procent minder dan een jaar eerder.
De grootste achteruitgang werd opgetekend in het iPhone-segment. Apple publiceert sinds vorig kwartaal niet langer cijfers over het aantal verkochte eenheden. Dat maakt het voortaan onmogelijk de gemiddelde verkoopprijs per toestel en de marges te berekenen. We leerden wel dat de omzet uit de iPhone-verkoop met 15 procent daalde, naar 52 miljard dollar. Dat is nog steeds meer dan 60 procent van de groepsomzet.
De markt van smartphones is van een groeimarkt naar een vervangingsmarkt geëvolueerd. Uit voorlopige cijfers van de marktonderzoeker IDC bleek dat de globale smartphonemarkt tussen september en december voor het vijfde kwartaal op rij kromp (-5%). Apple en Samsung vechten voor dominantie in het hogere marktsegment. Volgens IDC haalden de Zuid-Koreanen in het vierde kwartaal de bovenhand. Het duo wordt op de hielen gezeten door het Chinese Huawei. De Chinese omzet van Apple daalde in het eerste kwartaal met ruim een kwart. Dat had deels te maken met de handelsspanningen tussen de VS en China, maar ook met de toegenomen concurrentie.
Ondanks de lagere iPhone-verkoop bleef de brutomarge met 38 procent wel vrij stabiel. Dat was te danken aan de groei van de dienstenafdeling, die met een omzet van 10,9 miljard dollar (+19%) een nieuw record vestigde. Het groeitempo van de afdeling vlakt weliswaar af, maar de brutomarge is met 62,8 procent wel erg hoog. De betaaldienst Apple Pay blijft groeien en is nu ook in België actief. De streamingdienst Apple Music telt intussen 50 miljoen betalende gebruikers.
Er zijn wereldwijd 1,4 miljard toestellen aangesloten op het Apple-ecosysteem en dat is een sterke basis voor verdere groei van de dienstenafdeling. Ook de zogenoemde Wearables (Apple Watch, Beats, AirPods) deden het goed met een groei van 33 procent. Apple stelt voor het lopende kwartaal een omzet tussen 55 en 59 miljard dollar voorop. Een jaar eerder was dat nog 61,1 miljard dollar. De nettowinst daalde op groepsniveau licht van 20,1 naar 19,7 miljard dollar, maar door het effect van de aandeleninkopen klom de winst per aandeel met 7,5 procent naar een nieuw record van 4,18 dollar, 1 dollarcent boven de consensusprognose. Apple spendeerde in het eerste kwartaal 13 miljard dollar aan aandeleninkopen en dividenduitkeringen (0,73 dollar per aandeel). De technologiegroep beschikt over een nettokaspositie van 130 miljard dollar of meer dan 27 dollar per aandeel.
Conclusie
De kwartaalcijfers waren niet schitterend, maar dat nieuws zat na de waarschuwing van begin januari al verrekend in de koers. Ook de vooruitzichten waren minder erg dan gevreesd. De markt kon de geruststellende boodschap van het management wel smaken en zorgde voor een opluchtingsrally. Apple is correct gewaardeerd en we zien op korte termijn geen katalysator voor een verdere koersstijging.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 171,25 dollar
Markt: Nasdaq
Ticker: AAPL US
ISIN-code: US0378331005
Beurskapitalisatie: 807,5 miljard
K/w 2018: 14
Verwachte k/w2019: 14,5
Koersverschil 12 maanden: +11%
Koersverschil sinds jaarbegin: +12%
Dividendrendement: 1,7%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier