Silver Wheaton

Silver Wheaton heeft begin deze maand een belangrijk contract afgesloten met de Braziliaanse ijzerertsgroep Vale.

De gang van zaken bij het streamingbedrijf Silver Wheaton (SLW) is uiteraard sterk afhankelijk van de evolutie van de zilver- en goudprijs. SLW koopt via langetermijncontracten zilver en goud van mijnen die die edelmetalen als een bijproduct van basismetalen produceren. In ruil financiert SLW een deel van het project, waarmee het de rol van alternatieve financier op zich neemt. Dat is voor beide partijen een win-winsituatie, want de verkoper wordt ontdaan van een product dat niet tot de kernactiviteiten behoort en is minder afhankelijk van de commerciële banken voor kredieten. SLW van zijn kant kan het tegen een interessante prijs aangekochte zilver en goud met winst terug doorverkopen.

Door de aard van de afgesloten contracten is de blootstelling aan goud de voorbije jaren stelselmatig toegenomen. Dit jaar zal 62% van de omzet afkomstig zijn uit de verkoop van zilver en 38% van goud. Tegen 2019 zal het aandeel van goud verder toenemen, tot 46%. Dat heeft onder meer te maken met het begin deze maand afgesloten contract met de Braziliaanse ijzerertsgroep Vale. Het betreft eigenlijk een aanpassing van een bestaande overeenkomst uit 2013. Toen kocht SLW een kwart van de zilver- en goudopbrengst van de Salobo-mijn in Brazilië.

Het gaat om de grootste kopermijn van het land. De aangepaste overeenkomst voorziet in een stijging van de goudopbrengsten van de mijn van 25 naar 50%. De verwerkingscapaciteit van Salobo werd uitgebreid van 12 miljoen ton ertsen per jaar bij de ingebruikname in november 2012 en tot 24 miljoen ton sinds vorige zomer. Tijdens de tien eerste productiejaren zou het gaan om jaarlijks 70.000 ounce goud extra of 5 miljoen ounce zilverequivalent. Dat cijfer zou de volgende dertig jaar of tijdens de resterende levensduur van de mijn afnemen naar 60.000 ounce. SLW moet daarvoor aan Vale 900 miljoen USD betalen en daarbovenop nog eens 400 USD per ounce goud (onderhevig aan een inflatiepercentage van 1% per jaar) of de marktprijs, indien die lager is. De overeenkomst gaat retroactief in op 1 januari en zal direct positief bijdragen aan de kasstromen.

Een belangrijk aspect aan deze deal is de financiering ervan. Voor een bedrijf van de omvang van SLW (ondernemingswaarde van 7,9 miljard USD) is 900 miljoen USD een hoop geld. De meest in het oog springende maatregel is de uitgifte van 38,93 miljoen nieuwe aandelen aan 20,55 USD per stuk, wat SLW bruto 800 miljoen USD oplevert. Op de definitieve jaarcijfers is het wachten tot 20 maart, maar we weten al dat SLW in 2014 35,3 miljoen ounce zilverequivalent (zilver en goud) produceerde, iets minder dan een jaar eerder (35,8 miljoen). Dit jaar zal de productie weer opveren naar 43,5 miljoen ounce, om tegen 2019, dankzij Salobo, de kaap van 51 miljoen ounce te ronden.

Conclusie

Het bijkomende afnamecontract met Vale is op lange termijn zeker positief voor SLW. Het is cruciaal dat het bedrijf de streams op peil weet te houden en liefst kan uitbreiden. Maar om de opbrengsten te verhogen, moeten ook de prijzen van zilver en goud stijgen. SLW is een calloptie op de zilver- en goudprijs, zonder afloopdatum. De recente koersval is overtrokken. Vandaar dat we onze positie verhogen via een aankooplimiet.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content