Silver Wheaton

Ondanks de appelflauwte bij zilver houdt Silver Wheaton zich voorlopig sterk.

De edelmetalen zijn de jongste weken bepaald niet in goede doen. Goud heeft een groot deel van de winst die in de eerste jaarhelft moeizaam werd opgebouwd, alweer moeten inleveren. Bij zilver blijft er zelfs helemaal geen winst meer over. De prijs van een troy ounce zilver daalde tussen half juli en half september met 14%. Daardoor staat het metaal voor 2014 opnieuw 3,7% in het rood, boven op een verlies van 36% vorig jaar. Het spreekt voor zich dat die situatie niet erg gunstig is voor de zilverproducenten. De zilvermijnaandelen hebben het dan ook moeilijk.

De uitzondering daarop is het streamingbedrijf Silver Wheaton (SLW), dat met een klim van ongeveer 15% sinds het jaarbegin bijna 20% beter presteert dan zilver zelf. SLW is zelf geen zilverproducent, maar haalt de edelmetalen die het verkoopt (in hoofdzaak zilver) uit overeenkomsten met 19 operationele mijnen. Daarnaast heeft de groep nog vijf ontwikkelingsprojecten in portefeuille. SLW is zowel op het vlak van winst als van operationele kasstromen een maatje groter dan bedrijven met een gelijkaardig bedrijfsmodel, zoals Franco-Nevada, Sandstorm en Royal Gold.

Vorig jaar was een recordjaar voor het bedrijf waarin 35,8 miljoen ounce zilverequivalent werd geproduceerd, dat samengesteld was uit 26,8 miljoen ounce zilver en 151.000 ounce goud. Dit jaar wordt op een status-quo gerekend, met een verwachte output van 36 miljoen ounce zilverequivalent. Tussen volgend jaar en 2018 zou SLW opnieuw fors groeien, tot 48 miljoen ounce. Het productiecijfer over de eerste helft van 2014 bedroeg 17,4 miljoen ounce, 2% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daarvan werd 15,6 miljoen ounce verkocht, een tiende meer dan vorig jaar en meteen goed voor een nieuw record. Toch gingen winst en kasstromen achteruit en dat heeft alles te maken met de evolutie van de goud- en zilverprijs. SLW ontving in de eerste jaarhelft gemiddeld 20,11 USD voor een ounce zilver. Dat is 14% minder dan een jaar eerder.

Bij goud betekende de gemiddelde ontvangen prijs van 1289 USD zelfs een achteruitgang met 24% op jaarbasis. Vandaar dat de halfjaaromzet met 16% daalde, tot 313,9 miljoen USD. De operationele kasstroom kwam een kwart lager uit, op 217,4 miljoen USD, terwijl ook de nettowinst met 30% daalde, tot 143,3 miljoen USD. De operationele marge per ounce zilver zakte naar 15,47 USD, tegenover nog 21,73 USD een jaar eerder.

De geplande groei moet de komende jaren onder meer komen van de uitbreiding van de San Dimas-mijn. Constancia in Peru zal eind dit jaar worden opgestart. In juni werd de expansie van de Salobo-kopermijn in Brazilië afgerond, waardoor de verwerkingscapaciteit verdubbelde. SLW beschikte na de eerste jaarhelft over 139,2 miljoen USD aan liquiditeiten, tegenover 95,8 miljoen USD een half jaar eerder. Sinds dit jaar kunnen aandeelhouders ook hun dividend in aandelen ontvangen. In mei verkoos 21% die vorm van uitkering boven een cashdividend.

Ondanks de recente appelflauwte bij zilver houdt Silver Wheaton zich voorlopig sterk. De groep blijft winstgevend, met comfortabel hoge kasstromen. Alles staat dan ook in het teken van de expansie tijdens de komende 3 jaar. De evolutie van de zilverprijs zal bepalen hoe lucratief die zal zijn.

Partner Content