Silver Wheaton

2014 wordt een overgangsjaar voor Silver Wheaton, maar dat is tegen een achtergrond van lage zilverprijzen niet noodzakelijk negatief.

2013 was geen succesjaar voor het aandeel van het royaltybedrijf Silver Wheaton (SLW). Met een verlies van 20% over de voorbije twaalf maanden presteerde SLW iets beter dan de zilverprijs zelf, maar aandeelhouders hebben daar weinig boodschap aan. Operationeel kan de groep nochtans op een recordkwartaal en een dito jaar terugblikken. Over 2013 produceerde SLW via de langetermijnovereenkomsten met partners 35,8 miljoen ounce zilverequivalent, samengesteld uit 26,8 miljoen ounce zilver en 151.000 ounce goud. Dat is 22% meer dan een jaar eerder en ruim boven de eigen prognose van 33,5 miljoen ounce.

SLW dankt die toename aan twee nieuwe streamingcontracten die in de loop van vorig jaar werden afgesloten. Het gaat om de goudstromen van twee mijnen die tot de Vale-groep behoren: de Salobo-goudmijn in Brazilië en de Sudbury-nikkelmijn in Canada. Daarnaast profiteerde SLW van het eerste volledige productiejaar van de 777-mijn in Manitoba (Canada).

Met de winst ging het de verkeerde richting uit. Door het effect van de lagere goud- en zilverprijzen daalde de nettowinst vorig jaar met 36%, tot 1,06 USD per aandeel. Goud en zilver werden in 2013 respectievelijk 28 en 36% goedkoper. De verkoopvolumes bleven steken op 30 miljoen ounce zilverequivalent, 10% meer dan in 2012. De hoeveelheid geproduceerd, maar nog niet geleverd goud liep daarmee op tot een recordniveau van 6,4 miljoen ounce. Het komt SLW goed uit te wachten met verkopen tot de zilverprijs weer stijgt, maar anderzijds moet ook het met risico van een verdere prijsdaling rekening worden gehouden.

Ondanks de operationeel goede prestatie had SLW ook met een aantal tegenvallers af te rekenen. Bij Penasquito waren er problemen met de watervoorziening. Ook het uitstel van Pascua-Lama door Barrick Gold, dat voor SLW 9 miljoen ounce zilver op jaarbasis zou opleveren, was een streep door de rekening. Op productiegroei hoeft in 2014, behoudens nieuwe streamingcontracten, niet worden gerekend. Enkel Constancia (Peru) staat later dit jaar op het programma, waardoor de output in 2014 zal blijven steken op 36 miljoen ounce.

SLW houdt wel vast aan de productiedoelstelling van 48 miljoen ounce in 2018, zonder rekening te houden met Pascua-Lama. Het aandeel van goud zal dit jaar wel verder toenemen tot 26% van de groepsomzet, tegenover bijna 25% vorig jaar en slechts 9% in 2012. Dat heeft ook een impact op de winstgevendheid, want goudstreams zijn minder winstgevend. De cash-productiekosten voor SLW bedroeg vorig jaar gemiddeld 4,12 USD per ounce zilver en 386 USD per ounce goud. De operationele marge (53% in 2013) zal dit jaar bijgevolg iets lager uitkomen.

Dat heeft gevolgen voor de kasstromen en dus ook voor het dividend, dat vastgelegd wordt op 20% van de operationele kasstroom. SLW beschikt over 96 miljoen USD aan liquiditeiten en heeft een schuld van 1 miljard USD die in 2016 moet worden terugbetaald. Dat moet normaal gezien lukken, met een jaarlijkse vrije kasstroom van meer dan 400 miljoen USD.

Conclusie

2014 wordt een overgangsjaar voor Silver Wheaton, maar dat is tegen een achtergrond van lage zilverprijzen niet noodzakelijk negatief. SLW is zowel in verhouding tot de kasstromen als tot de verwachte winst goedkoper dan de andere royaltybedrijven. Het groeipotentieel blijft intact.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content