Silver Wheaton

Het aandeel van Silver Wheaton heeft recent een correctie ondergaan. Dat maakt het interessant, want streamingbedrijven als SLW doen het doorgaans beter dan de mijnbouwers waarmee ze werken.

Silver Wheaton (SLW), met hoofdzetel in Canada, is een zogenoemd streamingbedrijf. Dat bedrijfsmodel houdt in dat SLW overeenkomsten afsluit met mijnbedrijven om (een deel van) de toekomstige opbrengst van een bepaalde mijn te kopen. Streamingbedrijven vindt men vooral bij de edelmetalen. Het gaat om mijnen die goud en/of zilver ontginnen als bijproduct van andere metalen (meestal basismetalen).

Bij het afsluiten van zo’n overeenkomt betaalt SLW een vergoeding in cash, aandelen of beide. Voor mijnbedrijven is het een vorm van alternatieve financiering en tegelijk een manier om af te komen van hun bijproducten, die toch niet tot de kernactiviteit behoren. Het streamingbedrijf koopt de edelmetalen aan een korting en kan ze tegen marktprijs verkopen. Een bijkomend voordeel is dat er geen directe operationele risico’s zijn omdat het streamingbedrijf zelf geen mijnen uitbaat.

SLW heeft 22 lopende afnameovereenkomsten en investeerde ook in acht ontwikkelingsprojecten. Belangrijke partners zijn Vale, Glencore, Goldcorp, Barrick, Lundin Mining en Primero Mining. SLW concentreerde zich aanvankelijk op zilver, maar intussen is het aandeel van goud in de groepsomzet al opgelopen naar meer dan 40 procent.

De kostenstructuur voor de komende jaren ligt vast. Die operationele kosten bedragen 4,52 dollar per troy ounce zilver en 403 dollar per troy ounce goud. Aan de inkomstenzijde is met name de evolutie van de goud- en de zilverprijs bepalend. De operationele marge per troy ounce verkocht zilver klom in het derde kwartaal naar 15,02 dollar. Bij goud was dat 946 dollar.

De productiecijfers (eigenlijk de som van alle streams) lagen in lijn met de verwachtingen. Bij zilver was er een vooruitgang met 11 procent op jaarbasis naar 7,7 miljoen troy ounce. De prognose voor het volledige boekjaar is wel neerwaarts bijgesteld, van 32 naar 30 miljoen troy ounce. De reden is de lagere output bij de Peñasquito-mijn van Goldcorp en de San Dimas-mijn van Primero Mining. Bij goud was de situatie omgekeerd. De output steeg met 86 procent op jaarbasis naar 109.000 troy ounce. Tegelijk werd de jaarverwachting verhoogd van 305.000 naar 335.000 troy ounce, tegenover 260.000 vorig jaar. SLW mikt voor de periode 2016 tot 2020 op een gemiddelde output van 31 miljoen troy ounce zilver en 330.000 troy ounce goud. Het aandeel van goud in de omzet zou oplopen naar 45 procent.

De verkoopcijfers bleven voor zilver achter op de verwachtingen. Daardoor kwam ook de omzet van 233 miljoen dollar (+52% op jaarbasis) iets onder de consensusverwachtingen uit. SLW realiseerde wel een nettowinst van 83 miljoen dollar, tegenover een verlies vorig jaar. Over het dispuut met de Canadese belastingautoriteit is er nog geen nieuws. De Canada Revenue Agency eist 353 miljoen Canadese dollar van SLW aan achterstallige belastingen, boetes en intresten voor de periode 2005 tot 2010. SLW ging in beroep. Wellicht komt er ook nog een naheffing voor de periode na 2010.


Conclusie

Streamingbedrijven noteren historisch met een premie tegenover de zuivere mijnbedrijven omdat hun operationele risico veel kleiner is. Dat is nu niet het geval omdat het aandeel de voorbije maanden harder is gedaald. De recente correctie vormt een interessante koopopportuniteit. SLW is tegen 1,6 keer de boekwaarde niet duur. Het belastinggeschil vormt wel een risicofactor.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 8,34 miljard dollar

K/w 2015: 28

Verwachte k/w 2016: 19

Koersverschil 12 maanden: +43%

Koersverschil sinds jaarbegin: +48 %

Dividendrendement: 1,1%

Partner Content