Sibanye Gold maakt kwantumsprong buiten Zuid-Afrika

© REUTERS

De Zuid-Afrikaanse mijngroep Sibanye Gold richt haar blik naar het buitenland. Ze heeft ambitieuze groeiplannen en richt haar pijlen op het Amerikaanse Stillwater Mining.

Sibanye Gold is een Zuid-Afrikaanse mijngroep met belangen in goud, uranium en Platinum Group Metals of PGM (platina, palladium en rhodium). Sibanye werd in februari 2013 afgesplitst van het voormalige moederbedrijf Gold Fields. In 2015 deed Sibanye de stap naar PGM met de overname van Aquarius Platinum en een deel van de Rustenburg-activa van Amplats voor respectievelijk 294 en 326 miljoen dollar. De overnames maakten van Sibanye in één klap de vijfde grootste PGM-speler ter wereld. Maar daarmee hielden de ambities van topman Neil Froneman niet op.

Haar Zuid-Afrikaanse stempel bezorgde de groep niet alleen een lagere kredietrating _ een hinderpaal voor nieuwe financiële transacties _ maar ook een beduidend lagere waardering in vergelijking met andere (goud)mijngroepen. De Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) bereikte begin 2016 een historisch dieptepunt tegenover de dollar (USD/ZAR van 17) en stabiliseerde in de tweede jaarhelft rond 14. Begin december deed Sibanye dan ook een belangrijke stap in het verminderen van zijn afhankelijkheid van het thuisland. Het deed een overnamebod op het Amerikaanse Stillwater Mining. Met een prijskaartje van 2,2 miljard dollar of bijna 31 miljard rand is die transactie wel van een zwaarder kaliber dan de voorgaande twee. De overnameprijs ligt zelfs hoger dan de eigen beurswaarde van Sibanye.

Stillwater Mining is de enige Amerikaanse PGM-producent en de grootste buiten Zuid-Afrika en Rusland. Stillwater beschikt over twee operationele mijnen: de Stillwater-mijn en de East Boulder-mijn. Beide liggen in de staat Montana, in het noordwesten van de Verenigde Staten, en hebben een levensduur van meer dan 25 jaar. Stillwater en East Boulder waren in 2015 goed voor 521.000 ounce PGM. Daarbij stond palladium in voor 77 procent van de output. Palladium was in 2016 veruit het sterkst presterende edelmetaal. Voor 2016 ligt de productieprognose op 535.000 tot 545.000 ounce. De overgenomen activa in Zuid-Afrika zullen dit jaar ongeveer 1,1 miljoen ounce platina opleveren. Stillwater beschikt daarnaast nog over een smeltfabriek voor verschillende metalen en een recyclagefaciliteit voor PGM. De groep is winstgevend en heeft een verwachte bedrijfskasstroom van 116 miljoen dollar.

Citigroup en HSBC komen in eerste instantie met een overbruggingslening van 2,68 miljard dollar. Na de afronding van de transactie (tweede kwartaal) zal een deel worden omgezet in een langetermijnschuld. Sibanye zal ook voor 750 miljoen tot 1 miljard dollar nieuwe aandelen uitgeven, waardoor de bestaande aandeelhouders hun belang zien verwateren. Omdat er een aandelenuitgifte aan te pas komt, moet driekwart van de aandeelhouders de transactie goedkeuren. Stillwater noteert voorlopig nog onder de biedprijs, wat een indicatie is dat de markt niet helemaal overtuigd is dat het bod van Sibanye zal slagen.


Conclusie

Sibanye heeft ambitieuze groeiplannen buiten zijn thuisland Zuid-Afrika en dat is om verschillende redenen een goede zaak. Stillwater zal direct bijdragen aan de kasstromen, maar Sibanye moet daar een stevige prijs voor betalen. De koersreactie is logisch door de verwachte verwatering en de oplopende schuld. Door de koersdaling is het rendement van het aandeel nu wel fors gestegen. Hou rekening met een bovengemiddelde volatiliteit en risicoprofiel.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 1,47 miljard dollar

K/w 2015: 9

Verwachte k/w 2016: 8

Koersverschil 12 maanden: +19%

Koersverschil sinds jaarbegin: +1 %

Dividendrendement: 7,0 %

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content