Schuldgraad Royal Dutch Shell daalt weer

© BELGAIMAGE

De hogere kasstromen van Royal Dutch Shell wogen zwaarder dan zijn tegenvallende nettoresultaat in het vierde kwartaal. Daardoor bouwt Shell zijn schulden verder af en kan het zijn dividend op peil houden.

Royal Dutch Shell presteerde in het vierde kwartaal onder de verwachtingen. Maar met de schuldgraad van de Brits-Nederlandse oliegroep gaat het wel de goede richting uit. Dat verklaart de positieve marktreactie. Shell boekte een aangepaste groepswinst van 1,8 miljard dollar, bijna 1 miljard dollar onder de verwachtingen. Ongeveer de helft van dat verschil was te wijten aan afschrijvingen op de waarde van activa en een hogere belastingfactuur. De rest was het gevolg van een lagere raffinagemarge. Door de stijging van de olieprijs in het vierde kwartaal en de hogere productvoorraden werd die marge kleiner.

De downstreamafdeling (raffinage, marketing en trading) zag haar bedrijfswinst op jaarbasis met 12 procent dalen tot 1,34 miljard dollar. De hogere prijs van ruwe olie zorgde voor een bescheiden winst bij de upstreamafdeling (exploratie en productie). Die presenteerde een winstcijfer van 54 miljoen dollar, tegenover een verlies van nog 1 miljard dollar een jaar eerder. De aardgasdivisie (42% van de omzet) zag haar bedrijfswinst terugvallen van 1,25 miljard naar 907 miljoen dollar. Door lagere kosten en synergievoordelen na de overname van het Britse gasbedrijf BG Group steeg de operationele kasstroom met bijna 70 procent op jaarbasis naar 9,17 miljard dollar.

De vrije kasstroom van 5,7 miljard dollar dekte voor het tweede kwartaal op rij ruimschoots het uitgekeerde dividend (3,8 miljard dollar). Samen met de verkoop van activa leidde dat het voorbije kwartaal tot een flinke daling van de nettoschuld met 4,5 miljard dollar. Daardoor nam de gearing of schuldgraad af van 29,2 naar 28 procent. Die schuld verder terugdringen blijft een prioriteit van Shell, dat streeft naar een schuldgraad in de buurt van 20 procent. De evolutie van de olieprijs en de snelheid waarmee activa worden verkocht, zullen bepalen wanneer de oliegroep dat doel haalt.

Shell wil met het oog op de schuldreductie tegen eind 2018 ook voor 30 miljard dollar activa verkopen. In het vierde kwartaal verkocht het voor 3 miljard dollar aan participaties. Vorige maand leverde de verkoop van olievelden in de Noordzee en voor de kust van Thailand 4,7 miljard dollar op. Shell is nu ongeveer halfweg met die doelstelling en het heeft naar eigen zeggen nog voor 5 miljard dollar aan verkooptransacties in de pijplijn zitten.

De kapitaaluitgaven zullen dit jaar verminderen naar 25 miljard dollar, tegenover nog 26,9 miljard dollar in 2016. Lagere uitgaven (onder meer door de lagere schuld) en interne groei moeten de kasstromen tegen 2018 met 10 miljard dollar verhogen. Shell rekent daarvoor op een olieprijs van 60 dollar en een goede prestatie van de overgenomen activiteiten. Door de overname van BG Group verdubbelden de groepsreserves. Shell plant voor 10 miljard dollar aan nieuwe projecten tegen 2018. Die moeten samen het equivalent van 1 miljoen vaten per dag extra opleveren.


Conclusie

De hogere kasstromen wogen zwaarder dan het nettoresultaat, dat lager was dan verwacht. Daardoor bouwde Shell zijn schulden verder af en kan het zijn lucratieve dividend op peil blijven. Het overgenomen BG Group moet de komende jaren voor groei zorgen, op voorwaarde dat de olieprijs niet instort, wat we niet verwachten. Gezien zijn hoge rendement en zijn relatief lage waardering (1,2 keer de boekwaarde), is Shell nog altijd koopwaardig.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 181 miljard

K/w 2016: 47

Verwachte k/w 2017: 14,75

Koersverschil 12 maanden: +36 %

Koersverschil sinds jaarbegin: -2,5 %

Dividendrendement: 6,8 %

Partner Content