Schlumberger wacht op winstherstel

© Getty Images/iStockphoto

Schlumberger,de grootste oliedienstenspeler ter wereld, heeft de winstbodem bereikt, maar het herstel verloopt al drie kwartalen na elkaar trager dan verwacht.

Er is goed en minder goed nieuws over Schlumberger,de grootste oliedienstenspeler ter wereld. Het goede nieuws is dat de forse omzetdaling achter de rug ligt. Het minder goede is dat het herstel al drie kwartalen niet spectaculair is. CEO Paal Kibsgaard had vorige zomer na de bekendmaking van de tweedekwartaalcijfers de bodem van deze zware oliecyclus aangekondigd. Daarin heeft hij grotendeels gelijk gekregen op basis van de kwartaalcijfers, al kunnen we alleen spreken van een stagnatie op een laag niveau. De omzetdaling met 3 procent tegenover het vorige kwartaal (6,89 tegenover 7,10 miljard dollar) is nog geen echt herstel. Dat verklaart de toch licht ontgoochelende marktreactie, te meer omdat Schlumberger in het laatste kwartaal van 2014 nog een omzet van 12,6 miljard dollar boekte. De omzet in het eerste kwartaal van 2016 lag op 6,52 miljard dollar, of 6 procent lager dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

Voor de winst is het beeld ook nog niet beter. Als we de overname-, de integratiekosten en de eenmalige waardeverminderingen uit de resultaten halen, bedraagt de winst per aandeel 0,25 dollar, tegenover 0,27 dollar in het vierde en 0,25 dollar in het derde kwartaal. Een vlak winstverloop met andere woorden, dat bovendien perfect overeenkomt met de analistenconsensus van 25 dollarcent per aandeel. Maar tegenover hetzelfde kwartaal van vorig jaar is er nog altijd een winstdaling met 37,5 procent (0,40 dollar per aandeel in eerste kwartaal van 2016).

Voor dit jaar verwacht de analistenconsensus dat de omzet weer herstelt richting 30,9 miljard dollar, of ruim 11 procent meer dan de 27,8 miljard dollar in 2016. Dat is nog altijd ver verwijderd van de piekomzet van 48,6 miljard dollar in 2014. Dat omzetherstel moet de winst per aandeel ook weer gevoelig doen klimmen, van 1,14 dollar voor 2016 naar 1,70 dollar dit jaar. In 2014 boekte Schlumberger nog een winst van 5,57 dollar per aandeel. Voor volgend jaar bedraagt de analistenconsensus al 3,29 dollar per aandeel, of bijna het dubbele van dit jaar en meer dan een verdrievoudiging tegenover 2016. De bodem lijkt dus bereikt.

Schlumberger heeft een hoop geloofwaardigheid bij analisten en beleggers. De oliedienstengigant beschikt over de beste technologische expertise om van schaliegasprojecten een succes te maken en tot sterke productieresultaten te komen. Een belangrijke troef van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf op lange termijn is ook zijn wereldwijde aanwezigheid. In het vierde kwartaal haalde het 75 procent van zijn omzet buiten Noord-Amerika. Dat zorgt voor een goede risicospreiding. De activiteiten in Noord-Amerika zijn harder naar beneden gegaan dan de internationale. Een andere troef is het grootste palet aan producten en diensten voor de klanten, in de eerste plaats de oliemajors.


Conclusie

Schlumberger is een absolute topper in de oliedienstensector, maar we moeten toegeven dat het herstel trager verloopt dan verhoopt. Het aandeel blijft in de voorbeeldportefeuille. Op basis van de verwachte koers-winstverhouding voor dit jaar lijkt het aandeel nog altijd duur, maar dat is typisch op de winstbodem. Op basis van de prognose voor 2018 wordt de waardering al veel redelijker (rating 1A).

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 101,2 miljard dollar

K/w 2016: 96

Verwachte k/w 2017: 47

Koersverschil 12 maanden: -7%

Koersverschil sinds jaarbegin: -13%

Dividendrendement: 2,7%

Partner Content