Sandstorm sluit nieuwe overeenkomsten bij de vleet

. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het Canadese goudroyalty- en streamingbedrijf Sandstorm Gold Royalties blijft met de regelmaat van de klok nieuwe streaming- of royalty-overeenkomsten afsluiten. Anders dan in het verleden concentreren de Canadezen zich op activa die al produceren of die op korte termijn opstarten.

Een tweede element is het uitdrukkelijke voornemen om deals niet te financieren met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het bedrijf komt hiermee tegemoet aan de twee belangrijkste bekommernissen van de aandeelhouders de jongste jaren: te veel aandelenuitgiftes, in ruil voor rechten op activa die nog jaren afstonden van de eerste productie.

Sandstorm realiseerde dit jaar al twee aanzienlijke deals die perfect in de strategie passen. De eerste was de overname in januari voor 32,75 miljoen dollar in cash van een royalty van 0,9 procent op het Fruta del Norte-goudproject in Equador. Operator Lundin Gold zal de productie in het vierde kwartaal opstarten. De deal zal vanaf 2020 jaarlijks 3,5 à 4 miljoen dollar omzet aanleveren en werd gefinancierd uit de kredietfaciliteit die in december 2018 werd opgetrokken van 150 miljoen naar 225 miljoen. Een tweede transactie was een financiering in april voor 42,5 miljoen dollar voor het Amerikaanse Relief Canyon-goudproject van Americas Silver Corporation: 25 miljoen voor een goudstream, 10 miljoen in een converteerbare obligatie en een deelname van 7,5 miljoen in het kapitaal van Americas Silver Corporation. De productiestart is voorzien voor eind 2019. Deze stream zal naar verwachting de groepsproductie in 2020 met 7 procent opkrikken, oplopend tot 9 procent extra in 2021.

Het eerste kwartaal kende weinig verrassingen. De groepsproductie bedroeg 14.071 troy ounce goudequivalent, een daling met 4,2 procent tegenover het eerste kwartaal van 2018 en met 0,8 procent tegenover het vorige kwartaal. Goede prestaties van de Karma-mijn en de bijdrage van de Houndé-mijn, beide in Burkina Faso, werden geneutraliseerd met een lagere bijdrage door de intussen opgeloste problemen in de Canadese Black Fox-mijn van McEwen Mining en de door de hevige regenval uitgestelde heropstart van de Braziliaanse Aurizona-mijn van Equinox Gold.

De gemiddeld gerealiseerde verkoopprijs van goud daalde met 2,6 procent tot 1291 dollar per troy ounce goud, wat resulteerde in een omzetdaling met 7 procent tot 18,2 miljoen dollar. De recurrente (zonder eenmalige elementen) operationele kasstroom daalde van 13,4 miljoen dollar naar 12,1 miljoen.

In april ontving Sandstorm de eerste 300.000 troy ounce zilverlevering uit de Argentijnse Cerro Moro-mijn van Yamana Gold, de start van een aanzienlijke zilverstream die de eerste zes jaar jaarlijks tot 1,2 miljoen troy ounce zilver kan opleveren (daarna ontvangt Sandstorm 9% van de jaarlijkse productie).

De verwachte jaarproductie voor 2019 werd vernauwd van 63.000 à 73.000 troy ounce goudequivalent naar 63.000 à 70.000 troy ounce goudequivalent door de vertraagde heropstart van Aurizona (nu gepland voor deze maand). Tegen 2023, na de opstart van Hod Maden in Turkije, verwacht de groep een verdubbelde jaarproductie van minstens 140.000 troy ounce goudequivalent. Het management ziet door de moeilijke financieringsomstandigheden in de sector veel mogelijkheden voor bijkomende deals. Parallel loopt het aandeleninkoopprogramma. Er werden al 6,3 miljoen aandelen ingekocht, op een totaal van 18,3 miljoen. De bedoeling blijft het programma te voltooien tegen eind maart 2020.


Conclusie

Het aandeel van Sandstorm Gold Royalties viel na het sterke jaarbegin de voorbije weken licht terug. We zijn tevreden met de aanhoudende dealflow en verwachten blijvende koersondersteuning door het inkoopprogramma. De waarderingsachterstand tegenover de grotere sectorgenoten blijft aanzienlijk op kortere termijn en groot op langere termijn, waarbij de markt het aanzienlijke potentieel van het Turkse Hod Maden-project volledig negeert.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 5,11 dollar

Ticker: SAND US

ISIN-code: CA80013R2063

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 932 miljoen dollar

K/w 2018: 128

Verwachte k/w 2019: 61

Koersverschil 12 maanden: +6%

Koersverschil sinds jaarbegin: +11%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content