Sandstorm Gold heeft sterkste groeiprofiel en sterkere partners

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van het goudroyalty- en streamingbedrijf Sandstorm Gold presteerde matig door de teruggevallen goudprijs. De sterke vooruitzichten op lange termijn blijven onverminderd overeind.

Het Canadese goudroyalty- en streamingbedrijf Sandstorm Gold boekte in het eerste kwartaal een recordomzet van 19,47 miljoen dollar. Het vorige record van 18,82 miljoen dollar dateerde van het eerste kwartaal van 2017. De verkochte productie nam weliswaar af met 6 procent tegenover het eerste kwartaal van 2017, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de toename van de gemiddelde gerealiseerde goudprijs van 1210 naar 1326 dollar per ounce (+10%).

Op 17 januari heeft Sandstorm Gold voor 45 miljoen dollar de overname afgerond van een royalty van 2 procent op de Houndé-goudmijn in Burkina Faso, die in handen is van het noodlijdende Acacia Mining. De commerciële productie van Houndé startte eind oktober 2017 en is in handen van het ervaren Endeavour Mining. Houndé leverde in het eerste kwartaal 1304 troy ounce goud aan, meteen goed voor de op vier na grootste bijdrage aan de groepsproductie van Sandstorm Gold. Op termijn is er beduidend opwaarts potentieel, aangezien Endeavour Mining de komende vier jaar 40 miljoen dollar investeert om de bewezen reserves op te krikken van 2,1 miljoen naar 4,6 à 5,6 miljoen troy ounce.

De recurrente operationele kasstroom (zonder eenmalige elementen) klom van 13,16 miljoen naar 13,46 miljoen dollar. De nettowinst zakte van 7 miljoen dollar naar 0,4 miljoen dollar door een eenmalige afschrijving van 4,5 miljoen dollar op de Gualcamayo-royalty (zonder impact op de kaspositie). Sandstorm Gold boekte per saldo ook 3,3 miljoen dollar minder meerwaarde op de herwaardering van de investeringen. Ondanks de investering in Houndé beschikte het op 31 maart over een nettokaspositie van 3,8 miljoen dollar. Dat was ook deels te danken aan de verkoop van aandelen en schulden in Trek Mining (Equinox) voor 18 miljoen dollar aan hoofdaandeelhouder Ross Beaty. Daarnaast heeft de groep een volledig ongebruikte kredietfaciliteit van 150 miljoen dollar waarmee ze nieuwe overnames kan financieren. De Canadezen bekijken meerdere transacties tussen 25 en 50 miljoen dollar.

De onderkant van de zeer voorzichtige verwachte jaarproductie 2017 van 50.000 à 60.000 troy ounce goudequivalent werd opgetrokken naar 53.000 troy ounce goudequivalent. Nog voor eind juni krijgen we de belangrijke bekendmaking van de resultaten van een voorlopige haalbaarheidsstudie van het Hod Maden-project in Turkije. Sandstorm Gold verwierf een belang van 30 procent in Hod Maden na de overname van Mariana Resources voor 175 miljoen dollar vorig jaar. De opstart van Hod Maden is gepland voor eind 2021 en zal de groepsproductie tegen 2022 ruimschoots verdubbelen tot 125.000 troy ounce goudequivalent. Vanaf 2019 groeit de productie naar 75.000 troy ounce goudequivalent door de heropstart van de Braziliaanse Aurizona-mijn door Equinox en de opstart van de Argentijnse zilvermijn Cerro Moro door Yamana Gold.

De partners van Sandstorm Gold, die financieel veel sterker zijn geworden, voerden de jongste twee jaar uitgebreide exploratieprogramma’s uit. Daardoor steeg het aandeel van Sandstorm Gold in de bewezen reserves met 163.000 troy ounce goudequivalent, ruimschoots boven de productie van 105.000 troy ounce goudequivalent over dezelfde periode.


Conclusie

Het aandeel van Sandstorm Gold presteerde matig door de teruggevallen goudprijs. De sterke vooruitzichten op lange termijn blijven onverminderd overeind. Sandstorm Gold heeft het sterkste groeiprofiel in de sector en sterkere partners. Daartegenover staat een onverminderde onderwaardering van 20 à 40 procent op basis van de verwachte cijfers voor 2018 tegenover de sectorleiders Franco-Nevada en Wheaton Precious Metals. Op lange termijn is de onderwaardering nog groter door het miskende potentieel van Hod Maden.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 4,63 dollar

Ticker: SAND US

ISIN-code: CA80013R2063

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 851 miljoen dollar

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: 63

Koersverschil 12 maanden: +36%

Koersverschil sinds jaarbegin: -7%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content