Sandstorm Gold

Sinds begin januari is de prijs aan het stijgen en verbetert het sentiment. Daarom stellen we een nieuw Canadees goudroyaltybedrijf voor: Sandstorm Gold.

Een van de verrassingen op de financiële markten in 2014 is ongetwijfeld de sterke prestatie van de goudprijs. Zeker gezien het ronduit negatieve sentiment voor het edelmetaal eind vorig jaar. De goudprijs sloot 2013 ontgoochelend 27% lager af, in de buurt van het dieptepunt van 1200 USD per ounce. Sinds begin januari is de prijs aan het stijgen en verbetert het sentiment. Daarom stellen we een nieuw Canadees goudroyaltybedrijf voor: Sandstorm Gold.

Het bedrijf werd in 2008 opgericht door CEO Nolan Watson en rechterhand David Awram. Watson is tot vandaag de jongste CFO ooit van een S&P500-bedrijf. Hij was CFO van Silver Wheaton (SLW), waar hij zeer succesvol het royaltyfinancieringsmodel in de edelmetalenindustrie uitwerkte. Het aandeel van Sandstorm Gold nam een hoge vlucht tot oktober 2012 (piekkoers 15 CAD per aandeel), maar zakte daarna fors weg door de dalende goudprijs en enkele minder geslaagde transacties. We denken echter dat het ergste leed geleden is.

Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 675 miljoen USD en is daarmee een stuk kleiner dan SLW (9,5 miljard USD) en Franco Nevada (FNV, 7,7 miljard USD). Maar Watson heeft ambitie. Hij wil Sandstorm doen uitgroeien tot een miljardenbedrijf. Het bedrijf investeert in goudmijnprojecten met het oog op het verwerven van royalty’s. Het gaat steeds om langetermijncontracten (‘life of mine’), waarbij Sandstorm ofwel een percentage van de ontvangsten opstrijkt (royalty), ofwel een vastgelegde hoeveelheid geproduceerde edelmetalen koopt op basis van een prijsmechanisme (streaming). Het voordeel van het bedrijfsmodel is dat het de klassieke mijnbouwrisico’s vermijdt, maar toch volop meegeniet van stijgende edelmetalenprijzen. Sandstorm heeft intussen acht streamingovereenkomsten en 27 royalty-deals afgesloten.

De productie steeg in 2013 naar 36.146 ounces, een stijging met 8% tegenover 2012 en een verdubbeling tegenover 2011. De omzet kwam op jaarbasis 7% hoger uit, op 59,8 miljoen USD. In het vierde kwartaal steeg de productie met 45%, tot 10.523 ounces, wat een omzetstijging van 15,8 miljoen USD (+27%).

De vier mijnen die het gros van de productie aanleveren, bevinden zich in Canada (Black Fox en Bachelor Lake), Mexico (Santa Alena) en Brazilië (Aurizona). In 2014 rekent het management op een productie tussen 40.000 en 50.000 ounces en een gemiddelde aankoopprijs rond 400 USD per ounce. Op basis van de bestaande contracten zal de productie in 2016 60.000 ounces bedragen, goed voor 55 miljoen USD cashflow op basis van een goudprijs van 1300 USD per ounce.

Sandstorm is financieel kerngezond, met 100 miljoen cash en geen schulden. In april dikt de kaspositie nog aan met 33 miljoen USD door de uitoefening van warrants, al stijgt daardoor het aantal uitstaande aandelen met 11 miljoen, tot 112 miljoen. Het bedrijf beschikt ook nog over een ongebruikte kredietlijn van 100 miljoen USD en heeft dus voldoende munitie om het vaste voornemen dit jaar nieuwe deals te sluiten waar te maken.

Conclusie

Het ambitieuze groeibedrijf is tegen 15 keer de verwachte kasstroom voor 2014 niet goedkoop, maar noteert wel met een korting tegenover FNV en SLW. We zien het royaltybedrijf als een interessant alternatief voor fysiek goud en starten de opvolging met een koopadvies.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content