Royal Dutch Shell

Shell plant dit jaar ongeveer 30 miljard dollar aan kapitaaluitgaven, een vijfde minder dan een jaar geleden.

De olieprijs staat opnieuw onder druk. De oliereuzen maken zich daarom allemaal op voor een langdurige periode van lage olieprijzen, waarbij fors in de uitgaven wordt gesnoeid. Ook Royal Dutch Shell hield tot nog toe vast aan een langetermijnolieprijs van 70 tot 110 USD per vat en alle nieuwe projecten werden op die basis beoordeeld. De groep stapt daar nu van af en ziet de nieuwe economische realiteit onder ogen. Shell plant dit jaar ongeveer 30 miljard USD aan kapitaaluitgaven, een vijfde minder dan een jaar geleden. Aansluitend bij het lopende besparingsprogramma van 4 miljard USD werden bij de publicatie van de kwartaalresultaten ook 6500 ontslagen aangekondigd.

Dat neemt niet weg dat er geen ruimte meer is voor nieuwe projecten. De meest in het oog springende transactie was de aangekondigde overname van de Britse sectorgenoot BG Group eerder dit jaar. De transactie zal zowel in liquiditeiten als in aandelen plaatsvinden en heeft op dit moment een geschatte waarde van ongeveer 70 miljard USD. BG Group staat vooral sterk op het vlak van LNG (Liquified Natural Gas) of vloeibaar aardgas, waarin het wereldwijd de derde speler is. Daarnaast heeft BG grote belangen in Brazilië, waar het over veel diepzee-olievoorraden beschikt en ook gasvoorraden in Australië.

Als de transactie door de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten wordt goedgekeurd, kan ze in principe begin volgend jaar worden afgerond. Investeerders waren echter moeilijk te overtuigen van de transactie en stuurden het aandeel 15% lager. Daarom startte het management een charmeoffensief en haalde het alles uit de kast om de aandeelhouders over de streep te trekken. Het dividend wordt gegarandeerd voor de komende zes kwartalen en zal wellicht nog worden verhoogd. Bovendien wil Shell in 2017 ook starten met een nieuw programma van aandeleninkoop. Daarbij zal tot en met het jaar 2020 voor minstens 25 miljard USD aan eigen aandelen worden ingekocht. De kasstromen volstaan op dit moment niet om het dividend te betalen, maar Shell heeft nog ruimte om de schuldgraad te verhogen.

In het tweede kwartaal daalde de operationele kasstroom tot 6,1 miljard USD, tegenover nog 8,6 miljard USD een jaar eerder. Deze kasstroom zal weer toenemen wanneer de overname van BG is afgerond. Shell beschikte na de eerste jaarhelft over 27 miljard USD in liquiditeiten en een totale schuld van 52,9 miljard USD. De gecombineerde groep zal in de periode 2016 tot 2018 bovendien nog voor ongeveer 30 miljard USD aan niet-kernactiva verkopen. In vergelijking met de concurrentie hield de nettowinst in het tweede kwartaal (3,4 miljard USD) beter dan verwacht stand. Upstream was er een daling van de operationele winst van 4,7 naar 1 miljard USD, maar door hogere raffinagemarges steeg de winst bij de downstream-activiteiten van 1,3 naar 3 miljard USD.

Conclusie

Shell presteerde sinds de aankondiging van de overname ondermaats, maar dat werd na de beter dan verwachte kwartaalresultaten gecompenseerd. De omstandigheden in de energiesector blijven moeilijk, maar het groeipotentieel in gas, gekoppeld aan het hoge rendement (6%) en de lage waardering (1 keer de boekwaarde), maken van Shell wel een interessant aandeel.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content