Resilux keert 33 miljoen uit aan aandeelhouders

© belga

Wat zou er gebeuren met de miljoenen van de spuitbussenoorlog? Sinds kort kennen we het antwoord: Resiliux keert het grotendeels uit aan de aandeelhouders via een fiscaal vriendelijke kapitaalvermindering.

Wat zou er gebeuren met de miljoenen van de spuitbussenoorlog? Sinds kort kennen we het antwoord: het wordt grotendeels uitgekeerd aan de aandeelhouders via een fiscaal vriendelijke kapitaalvermindering. Concreet gaat het om een uitkering van 33 miljoen euro, of 16,30 euro per aandeel. De uitkering zou er aankomen in september. Eind goed, al goed. Want zowat anderhalf jaar geleden was er flink wat heisa rond de Oost-Vlaamse producent van petpreforms en petflessen, die wordt geleid door de broers De Cuyper. De spuitbussenoorlog woedde tussen Resilux en de Zwitsers-Nederlandse groep AirOPack Technology Group (ATG) van de Nederlander Quint Kelders. De inzet was de controle over de joint venture AirOLux, die werd opgestart in 2009.

AirOLux is de maatschappij boven AirOPack, een revolutionaire technologie om vloeistoffen, poeders, gassen en producten met een gemiddelde tot hoge viscositeit (zoals crèmes, schuim en gels) af te vullen in pet met perslucht en zonder drijfgas. Uiteindelijk heeft ATG Resilux uitgekocht. In totaal ontving Resilux 62 miljoen euro. De familie De Cuyper is erg tevreden dat ze uit dat samenwerkingsverband is kunnen stappen, aangezien ATG tegenwoordig monsterverliezen lijdt en ze de aandeelhouders – en in de eerste plaats zichzelf – met een stevige uitkering kan verblijden.

Dat betekent ook dat ze geen intentie heeft meteen een substantiële overname te doen. Begin dit jaar leek het er nog op dat de Amerikaanse private-equitymastodont Bain Capital (75 miljard dollar activa) Resilux zou overnemen (tegen 195 euro per aandeel) en samenvoegen met het Britse Petainer. Eind maart bliezen de Amerikanen de overnamepoging af, in overleg met de Resilux-top. Mogelijke bemoeienissen van de Duitse mededingingsautoriteiten zouden tot een maandenlange vertraging kunnen leiden. Daar hadden ook de Oost-Vlamingen geen zin in.

In de traditionele petbusiness zit Resilux in Europa onder de absolute top. Maar technologisch behoort het bedrijf uit Wetteren wel tot de absolute top. Uit de kapitaalvermindering kunnen we ook afleiden dat Resilux resoluut kiest voor groei op eigen kracht, waarbij het schuldenvrije bedrijf de eerstvolgende jaren veeleer via nieuwe producten en kleine gerichte, lokale overnames wil vooruitgaan. Vorig jaar en dit jaar is natuurlijk tijd verloren gegaan, en dat doet wat vrezen voor de halfjaarcijfers tegenover het ijzersterke eerste semester van 2016. Mogelijkheden om die achterstand in te halen zijn er wel in de tweede helft van dit jaar, want dat was vorig jaar minder goed.

De toegevoegde waarde – een betere maatstaf dan de omzet, vanwege de sterke impact van de grondstoffenprijzen _ steeg met 3 procent in 2016 (omzet +1%). De bedrijfskasstroom (ebitda) klom met 4,4 procent en de bedrijfswinst (ebit) met 6 procent. Het nettoresultaat bedroeg 19,2 miljoen euro (+7% of 9,6 euro per aandeel), als we enkel de klassieke Resilux-activiteiten in ogenschouw nemen. In het voorjaar deed Resilux een kleine overname in Servië (7,1 miljoen euro omzet in 2016).


Conclusie

De focus van Resilux ligt weer op groei, vooral organisch. We mogen ons verwachten aan nieuwe producten, nieuwe fabrieken en een of meer gerichte overnames. Tegen 7,5 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) 2017 is het aandeel ondergewaardeerd. De waardering op 195 euro per aandeel door Bain Capital is echt wel een referentie.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 328 miljoen euro

K/w 2016: 5,5

Verwachte k/w 2017: 15,5

Koersverschil 12 maanden: +13%

Koersverschil sinds jaarbegin: +3%

Dividendrendement: 1,2%

Partner Content