Resilux is een solide basiswaarde
Het aandeel van Resilux blijft aantrekkelijk gewaardeerd.
De Oost-Vlaamse producent van pet-voorvormen en -flessen, is met zijn 8 procent marktaandeel een subtopper in Europa. Het aandeel vertoonde in de afgelopen twaalf maanden een veel rustiger koerspatroon dan bijvoorbeeld de Bel-20, en bevestigt zo zijn status van solide basiswaarde voor de aandelenportefeuille. De impact van de coronapandemie viel best mee in vergelijking met de meeste andere ondernemingen, en bovendien kan Resilux een toonaangevende rol spelen in de vergroening van de economie. Sinds de overname van de Zwitserse specialist in petrecyclage Signode Industrial Group (bekend als Poly Recycling) in het najaar van 2017, heeft de groep er een groeipool bij. Dat blijkt ook uit de halfjaarresultaten van Resilux.
Pet is een goede kunststof om te recycleren en in een aantal Europese landen wordt ze voorbeeldig ingezameld, maar in Zuid-, Centraal- en Oost-Europa moet er nog heel wat gebeuren. Dat wettigde de forse investering van 25 miljoen euro in een nieuwe recyclagefabriek in het Zwitserse Bilten. Resilux bouwde vorig jaar ook een pet-voorvormenfabriek in Roemenië.
Sterke eerste jaarhelft
Beide projecten kampten met opstartproblemen, en hadden samen een negatieve impact van 1,5 miljoen euro op de bedrijfskasstroom (ebitda) in de eerste helft van 2019. Die druk op de ebitda zagen we niet meer in de eerste helft van 2020. Integendeel, de grotere vraag naar gerecycleerd petmateriaal ondersteunde de resultaten. De omzet ging er in de eerste jaarhelft wel met 7,4 procent op achteruit: van 214,4 naar 198,6 miljoen euro. Dat heeft vooral te maken met een forse gemiddelde daling van grondstoffenprijzen (-15%). Een veel betere maatstaf dan de omzet is de toegevoegde waarde. Die nam toe met 15,7 procent, tot 52,5 miljoen euro. Dat resulteerde in een vergelijkbare stijging van de bedrijfskasstroom (ebitda) van 22,0 naar 25,6 miljoen euro (+16,2%).
Resilux verkocht minder voorvormen en flessen voor water en frisdrank, omdat we minder op reis gingen en ons minder verplaatsten door de coronapandemie. Compensatie kwam van de fors gestegen verkoop van voorvormen en flessen voor de detergentenmarkt en desinfecterende producten. Door de minder sterke stijging van de afschrijvingen steeg de bedrijfswinst (ebit) met 21,7 procent tot 15,75 miljoen euro. Het nettoresultaat sprong 40,2 procent hoger, tot 10,9 miljoen euro of 5,45 euro per aandeel. De prognose dat de netto financiële schuld zou dalen tot 30 à 35 miljoen euro werd ingelost (33,5 miljoen). Dat is een serieuze daling tegenover de 48,9 miljoen euro van eind vorig jaar en de 76,2 miljoen euro van midden vorig jaar.
Recordjaar
Na twee zeer zware investeringsjaren waren er in de eerste zes maanden van 2020 slechts 9 miljoen euro aan investeringen, tegenover 17,4 miljoen euro in dezelfde periode van 2019. Het management verwacht dat de ebitda in de tweede jaarhelft vergelijkbaar is met het cijfer van vorig jaar, zodat globaal 2020 een hogere ebitda zal opleveren dan vorig jaar. Het aandeel blijft aantrekkelijk gewaardeerd, tegen minder dan 7 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) 2020 en tegen een verwachte koerswinstverhouding van 14. Het aandeel blijft dan ook in de voorbeeldportefeuille (koopwaardig; rating 1A).
Advies: koopwaardig
Risico: laag
Rating: 1A
Koers: 148,00 euro
Ticker: RES BB
ISIN-code: BE0003707214
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 299 miljoen euro
K/w 2019: 16
Verwachte k/w 2020: 14
Koersverschil 12 maanden: +1%
Dividendrendement: 2,3%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier