Resilux groeit op eigen kracht
Na de afgesprongen overname kan Resilux zijn focus hopelijk weer helemaal verleggen naar zijn klassieke activiteiten. We verwachten nieuwe industriële initiatieven en wellicht een of meer overnames.
Resilux, de Oost-Vlaamse producent van petpreforms en petflessen die wordt geleid door de broers De Cuyper, is een solide, voorspelbare groeier. Maar het bedrijf kwam het afgelopen jaar niet daarom in de schijnwerpers. Vorig jaar was er de heisa over wat de media de ‘spuitbussenoorlog’ hebben genoemd. Die oorlog woedde tussen Resilux en de Zwitsers-Nederlandse groep AirOPack Technology Group (ATG) van de Nederlander Quint Kelders. De inzet was de controle over de joint venture AirOLux, die werd opgestart in 2009. Dat was de maatschappij boven AirOPack, een revolutionaire technologie om vloeistoffen, poeders, gassen en producten met een gemiddelde tot hoge viscositeit (zoals crèmes, schuim en gels) af te vullen in pet, zonder drijfgas. Uiteindelijk heeft ATG Resilux uitgekocht. In totaal ontving Resilux 62 miljoen euro.
Het uiteenspatten van dat beloftevolle samenwerkingsverband is misschien minder erg dan het lijkt, zeker niet na het monsterverlies van ATG in het afgelopen jaar. Terwijl iedereen verwachtte dat de Europese subtopper in de klassieke petbusiness weer op eigen benen zou groeien, kwam twee maanden geleden het verrassende nieuws dat de Amerikaanse private-equitymastodont Bain Capital (75 miljard dollar activa) een voorwaardelijk overnamebod had uitgebracht op Resilux. Bain Capital wilde in cash 195 euro per Resilux-aandeel op tafel leggen, wat de Oost-Vlaamse petproducent waardeerde op 390 miljoen euro, of een klassieke premie van 20 procent tegenover de beurskoers op het moment van de aankondiging (162,5 euro). Maar onlangs bliezen de Amerikanen de overnamepoging af. De mogelijke bemoeienissen van de Duitse mededingingsautoriteiten zouden tot maandenlange vertraging kunnen aanleiding geven. Daar hadden ook de Oost-Vlamingen geen zin in.
In de traditionele petbusiness komt Resilux in Europa net onder de absolute top. Maar technologisch is het groeiende bedrijf uit Wetteren wel top. Al konden we dat minder zien in de jaarcijfers 2016. De toegevoegde waarde – een betere maatstaf dan de omzet, vanwege de sterke impact van de grondstoffenprijzen op de petactiviteiten – steeg met 3 procent (omzet +1%), tot 74,5 miljoen euro. Die klim leidde tot een toename van de bedrijfskasstroom (ebitda) met 4,4 procent tot 40,2 miljoen euro en een 6 procent hogere bedrijfswinst (ebit) tot 25,8 miljoen euro. Het nettoresultaat bedroeg 19,2 miljoen euro (+7% of 9,6 euro per aandeel).
Dat is tenminste het geval als we enkel de klassieke Resilux-activiteiten in ogenschouw nemen. Inclusief de meerwaarde op de verkoop van het belang in AirOLux, komen we uit op een nettowinst van 59,7 miljoen euro, of 29,5 euro per aandeel. Maar uiteraard is dat een eenmalig resultaat. Na de uitkoop van AirOLux is Resilux nu een bedrijf met een nettokaspositie (22,3 miljoen euro eind 2016, of afgerond 11 euro per aandeel). Daarvan profiteerde Resilux meteen om een kleine overname in Servië (Borverk) te doen (7,1 miljoen euro omzet in 2016).
Conclusie
Hopelijk kan Resilux zijn focus weer helemaal verleggen naar zijn klassieke activiteiten. We mogen ons verwachten aan nieuwe industriële initiatieven en wellicht nog een of meer gerichte overnames. Tegen 7 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2017 is het aandeel ondergewaardeerd. Een ernstige partij heeft het bedrijf al op 195 euro per aandeel geschat. We verhogen opnieuw het advies.
Advies: koopwaardig
Risico: laag
Rating: 1A
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 325 miljoen euro
K/w 2016: 5,5
Verwachte k/w 2017: 15
Koersverschil 12 maanden: +23%
Koersverschil sinds jaarbegin: +5,5%
Dividendrendement: 1,2%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier