Recyclage is nieuwe businesspoot bij Resilux

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Met forse investeringen wil het management het AirOLux-debacle achter zich laten.

We hadden het voelen aankomen. Tussen eind mei en eind juni zagen we meer dan tien transacties waarmee de holding Belfima Invest, gecontroleerd door de familie De Cuyper, iets meer dan 4000 Resilux-aandelen heeft bijgekocht voor in totaal ruim een half miljoen euro. We zijn dan ook niet verrast dat het bedrijf uit het Oost-Vlaamse Wetteren met goede resultaten uitpakt over de eerste jaarhelft. Al is de omvang van de stijging wel een aangename verrassing. Uiteraard zal u verwijzen naar de fraaie zomer, maar de lente was verre van denderend in Europa en ronduit slecht in Spanje. Die zit ook in de halfjaarcijfers.

Belangrijk was de boodschap dat Resilux het AirOLuxverhaal achter zich heeft gelaten. De zogenoemde ‘spuitbussenoorlog’ tussen Resilux en de Zwitsers-Nederlandse groep AirOPack Technology Group (ATG) van de NederlanderQuint Kelders behoort tot de geschiedenis. Het verlies aan volume is uitgewist. Als troostprijs kregen de aandeelhouders een fiscaal vriendelijke kapitaalvermindering van 16,30 euro per aandeel, want Resilux werd voor 62 miljoen euro uitgekocht.

Dat geld helpt ook om een nieuwe businesspoot te ontwikkelen: recyclage. Vorig najaar kondigde Resilux de overname aan van het Zwitserse Signode Industrial Group,bekend als Poly Recycling, gespecialiseerd in petrecyclage-activiteiten. Nu is duidelijk dat dat een uitbreiding van de kernactiviteiten vormt. Resilux investeert fors in een nieuwe recyclagefabriek op de eigen productiefaciliteit in het Zwitserse Bilten met de modernste technologie. Pet is gemakkelijk te recycleren en in drie Europese landen (België, Duitsland en Zwitserland) wordt voorbeeldig ingezameld. Het is een rendabele business, waarin Resilux toekomst ziet.

De producent van petvoorvormen en -flessen investeerde 18,5 miljoen euro in het eerste semester en wil nog 15 miljoen euro investeren in het tweede halfjaar, op de eerste plaats in Bilten. Dat zijn enorme bedragen naar Resilux-normen en ondersteunt de optimistische verwachtingen voor de rest van het jaar en ook al een beetje voor 2019. Vorig jaar werd voor 18,7 miljoen euro geïnvesteerd in onder meer de installatie van acht nieuwe machines, vooral in Wetteren en de Verenigde Staten.

Die investeringen hebben al gerendeerd als we de halfjaarcijfers bekijken. De toegevoegde waarde _ een veel betere maatstaf dan omzet wegens van de sterke impact van de dit jaar fors gestegen grondstoffenprijzen _ maakte een sprong met 14,3 procent tot 45,1 miljoen euro (omzet +17,7%) in de eerste zes maanden van 2018. De bedrijfskasstroom (ebitda) steeg met 13,9 procent tot 23,0 miljoen euro. Een nieuw record. De klim van de bedrijfswinst (ebit) lag met 17,3 procent tot 14,7 miljoen euro nog hoger. Het nettoresultaat bedroeg net geen 10 miljoen euro (9,93 miljoen of +17,0%). Uit de halfjaarcijfers van 2017 werden de advieskosten voor de mogelijke overname door Bain Capital gehaald (deed een vriendschappelijk overnamebod op Resilux tegen 195 euro per aandeel begin 2017, maar trok het later weer in). De bedrijfstop voorspelt een hogere rebitda in de tweede jaarhelft dan in dezelfde periode vorig jaar, zodat we minstens op 41 miljoen euro rebitda zullen uitkomen.

Conclusie

De focus ligt op organische groei met recyclage als nieuwe groeipool. De forse investeringen onderstrepen de wil van het management om een tandje bij te steken na het debacle met de AirOLux-joint venture en de mislukte overnamepoging van Bain Capital. Ondanks koersstijging van 10 procent de afgelopen maanden blijft het aandeel tegen 7,5 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) 2018 aantrekkelijk gewaardeerd.


Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 153,80 euro

Ticker: RES BB

ISIN-code: BE0003707214

Markt: Euronext Brusse

Beurskapitalisatie: 311 miljoen euro

K/w 2017: 18

Verwachte k/w 2018: 16,5

Koersverschil 12 maanden: +15%

Koersverschil sinds jaarbegin: +7%

Dividendrendement: 1,3%

Partner Content