Recordomzet versus ontgoochelende prognose bij Apple

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aantal verkochte iPhones is voor het eerst gedaald. Toch boekte de technologiegroep een recordomzet. De groeitrend blijft intact.

Het aandeel van het elektronicabedrijf koerste vorige maand naar een nieuw hoogtepunt nadat 2017 met een winst van 46 procent werd afgesloten. Apple leek op weg als eerste de kaap van 1 biljoen (1000 miljard) dollar aan marktwaarde te bereiken. Maar een algemene beurscorrectie gooide roet in het eten, terwijl ook de kwartaalcijfers niet op applaus werden onthaald. Voor het eerst daalde het aantal verkochte iPhones terwijl ook de omzetprognose voor het lopende kwartaal onder de verwachtingen uitkwam.

De technologiegroep realiseerde het afgelopen kwartaal een recordomzet van 88,3 miljard dollar (+12,7% op jaarbasis) en een recordwinst van 3,89 dollar per aandeel (+16%). Beide cijfers lagen boven de verwachtingen. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder telde het kwartaal een week minder. Vergelijkingen op jaarbasis gaan dus niet helemaal op.

Dat wordt geïllustreerd door de verkoopcijfers per productgroep. Apple verkocht in het laatste kwartaal van vorig jaar 77,3 miljoen iPhones. Dat cijfer lang flink onder de verwachtingen (81,5 miljoen) maar ook 1 procent lager dan dezelfde periode een jaar eerder. Maar wanneer de verkoopcijfers op weekbasis worden verrekend, verkocht Apple 6 procent meer exemplaren dan een jaar eerder.

Een en ander belette niet dat de omzet uit de iPhone-verkoop er met 13 procent op vooruit ging. Apple bracht in september de iPhone 8 en 8 Plus op de markt. In het vierde kwartaal kwam daar de iPhone X bij. Dat had een gunstig effect op de gemiddelde verkoopprijs, die klom van 694 naar 796 dollar, flink boven de verwachte 755 dollar. Apple verwacht dat gebruikers van de iPhone 6, tot nog toe de meest succesvolle generatie, dit jaar massaal zullen overstappen naar de nieuwe modellen.

De omzetprognose op groepsniveau lag met 60 tot 62 miljard dollar een stuk onder de verwachte 65,6 miljard dollar, maar Apple verwacht bij de hoger geprijsde iPhones wel een groei met 13 tot 17 procent. Per saldo bedroeg de omzet uit iPhones 61,6 miljard dollar of bijna 70 procent van de totale groepsomzet. Hoopgevend was ook de positieve omzetevolutie in China, dat opnieuw met groei aanknoopt (+11%). Apple zal in 2020 een datacenter openen in het land. Voorts viel ook de groei van de Services-afdeling op (+18% naar 8,5 miljard dollar). Die omvat naast de AppStore ook activiteiten als Apple Pay, Apple Music, Apple Care en het iCloud-opslagplatform. Apple Music is door de snelle omzetgroei ongeveer even groot als Spotify.

Apple had eind vorig jaar 285,1 miljard dollar in kas. Daarvan bevond 269 miljard zich buiten de Verenigde Staten. De groep heeft ook 122 miljard dollar schulden, wat de netto-liquiditeitspositie op 163 miljard dollar brengt. Apple realiseerde vorig jaar een vrije kasstroom van 47,7 miljard dollar. In het kader van de belastinghervorming moet Apple wel eenmalig en gespreid 38 miljard dollar betalen voor het repatriëren van de buitenlandse tegoeden. Daarna zal de belastingvoet dalen van 25 tot 26 procent naar 15 procent. Een toename van het dividend en meer geld voor het programma van aandeleninkoop staat bij investeerders bovenaan op het verlanglijstje. Maar ook een overname (Netflix wordt geregeld genoemd) valt niet uit te sluiten.

Conclusie

De initiële ontgoocheling over de lager dan verwachte verkoopcijfers en omzetprognose ebde vrij snel weg. Op groepsniveau blijft de onderliggende groeitrend intact, met dank aan de hogere verkoopprijzen en de dienstentak. De waardering ligt in lijn met het historische gemiddelde.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Koers: 161,76 dollar

Ticker: AAPL US

ISIN-code: US0378331005

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 827,2 miljard dollar

K/w 2017: 16,8

Verwachte k/w2018: 13,2

Koersverschil 12 maanden: +25%

Koersverschil sinds jaarbegin: -4%

Dividendrendement: 1,6%

Partner Content