Real Dolmen
We hebben dit jaar herhaaldelijk de wenkbrauwen gefronst bij de opmars van het aandeel van RealDolmen.
Het was echter vooral de winstgevendheid die zwaar ontgoochelde. De bedrijfswinst voor eenmalige elementen daalde met 75%, tot 1,44 miljoen EUR. Daardoor viel ook de operationele winstmarge terug, van 5,6% naar 1,4%. Ook de marge op de bedrijfskasstroom (ebitda) daalde van 6,8 naar een schamele 2,1%. Het management van RealDolmen verwacht dat de omzet in het volledige boekjaar ongeveer op hetzelfde niveau zal blijven als in 2013-2014. Hoewel de winstgevendheid in de tweede jaarhelft wat zal aantrekken, zal die het niveau van vorig boekjaar (4,7%) niet evenaren.
Na de eerste jaarhelft staat RealDolmen overigens 2,6 miljoen EUR netto in het rood. Dat is het gevolg van een verlies (3,3 miljoen EUR) op de verkoop van de Franse divisie Airial Conseil aan GFI Informatique eerder dit jaar. Bij Professional Services, de grootste afdeling van de groep, daalde de omzet met 3,8%, tot 49 miljoen EUR. De afdeling had te lijden onder het verlies van een grote klant en daarnaast waren er ook gewoon minder projecten waarvoor gespecialiseerde werknemers van de groep gedetacheerd konden worden. Ook de toegenomen concurrentiestrijd in de sector is een belangrijke reden waarom Professional Services minder diensten met een hoge marge aan de man kon brengen. De bedrijfswinst van de afdeling kelderde met 58%, tot 3 miljoen EUR, waardoor ook de winstmarge kelderde tot 6,2%, tegenover nog 14% vorig jaar.
De afdeling Infrastructure Products zag de omzet met 10,6% groeien, tot 34 miljoen USD, en ook de winstmarge ging licht vooruit, van 4,1 naar 4,6%. RealDolmen heeft echter niet ten volle van zijn status als marktleider kunnen profiteren. De tweede jaarhelft zal voor deze afdeling geen groei brengen. De impact van het vijfjarig contract met de Vlaamse overheid zal pas vanaf volgend boekjaar zichtbaar zijn.
Bij Business Solutions werd een goede start van het boekjaar tenietgedaan door een omzetdaling met 10% in het tweede kwartaal, waardoor de halfjaaromzet slechts 1% op jaarbasis liet bijschrijven. De afdeling verkoopt eigen licenties voor ziekenhuis- en archiveringsoplossingen en ook softwarelicenties van derden, maar is nog steeds verlieslatend (-1,49 miljoen EUR in de eerste jaarhelft).
Na een sterk herstel van de winstgevendheid in 2013-2014 is het dit boekjaar terug naar af voor RealDolmen. Op korte termijn lijkt er bovendien niet echt beterschap in zicht. Men kan argumenteren dat het aandeel tegen 0,7 keer de boekwaarde en ongeveer 9 keer de verwachte winst niet duur is. Pas bij een verbetering van de groeiperspectieven zouden we het aandeel in overweging nemen.
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier