Qualcomm
Qualcomm heeft met verschillende problemen te kampen. De dominantie van Qualcomm staat onder druk.
Het gonst de jongste maanden van de activiteit op de halfgeleidermarkt. Het fusiebedrijf Avago kocht Broadcom en Intel deed hetzelfde met sectorgenoot Altera (zie ook p. 9). Specialisten verwachten dat dit nog maar het begin is van een grootschalige consolidatie binnen de versnipperde chipsector. Qualcomm is, na Intel en Samsung, de grootste halfgeleiderproducent ter wereld en het nummer één in halfgeleiders voor mobiele toestellen. Het bedrijf bestaat uit twee delen. Naast de eigenlijke halfgeleiderproductie en ontwerp is er ook een licentieafdeling. Die omvat de intellectuele eigendommen (patenten) van een groot aantal mobiele protocols die worden gebruikt in vrijwel alle draadloze toestellen. Die afdeling is veruit de kleinste in omzet, maar kan wel een winstmarge van 90% voorleggen.
Onlangs kwam dat bedrijfsmodel onder vuur te liggen, nadat concurrenten Qualcomm ervan hadden beschuldigd dat het zijn dominante marktpositie misbruikt door te veel aan te rekenen voor het gebruik van die patenten. In China werden ze daarin gevolgd door regelgevende instanties. Qualcomm kocht de rechtszaak af en betaalde een boete van 975 miljoen USD. Vergelijkbare rechtszaken dreigen in Europa en de Verenigde Staten, want ook daar werden onderzoeken gestart.
Dat is nog niet alles. De dominantie van Qualcomm staat onder druk, omdat klanten hun heil zoeken bij goedkopere halfgeleiderproducenten of gewoon zelf hun eigen chips ontwerpen en gebruiken. Dat laatste is onder meer het geval bij Samsung, dat voor zijn recente Galaxy S6 gebruikmaakt van eigen halfgeleiders die het ook voor toekomstige modellen zal benutten. Samsung is, na Apple, de grootste klant van Qualcomm. Producenten van goedkopere toestellen wijken ook steeds vaker uit naar MediaTek. Dat Taiwanese bedrijf is veel goedkoper dan Qualcomm, omdat het zich met lagere winstmarges tevredenstelt.
Qualcomm blijft uiteraard niet bij de pakken zitten. Met een nieuwe evolutie van de Snapdragon-halfgeleiderfamilie wil men terug een gooi doen naar het marktleiderschap. Het bedrijf zet ook volop in op het internet der dingen, waarbij de meest uiteenlopende huishoudtoestellen met elkaar of met het internet verbonden zijn. Vorig jaar maakten 20 miljoen auto’s en 120 miljoen huishoudtoestellen gebruik van Qualcomm-chips voor internettoegang. Het bedrijf maakt zich sterk dat in boekjaar 2015 meer dan 10% van de omzet afkomstig zal zijn uit andere activiteiten dan mobiele telefoons.
Onlangs kwam ook de splitsing van het bedrijf opnieuw aan de orde op aandringen van een activistische aandeelhouder. Op dit moment is het bedrijf echter van mening dat de huidige structuur nog voldoende synergievoordelen oplevert. Qualcomm zal de komende twaalf maanden voor minstens 10 miljard USD eigen aandelen inkopen.
Conclusie
Qualcomm heeft met verschillende problemen te kampen. Vooreerst is er de toegenomen concurrentie die de marges onder druk zet. Daarnaast moet de groep zich ook verantwoorden bij de regelgevers over de prijzenpolitiek. Qualcomm is tegen 14 keer de verwachte winst niet echt goedkoop. Anderzijds verwachten we wel dat het omvangrijke inkoopprogramma een bodem onder de koers zal leggen.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier