Qualcomm

Ondanks het veeleer matige kwartaalrapport is de recente beurscorrectie in de technologiesector grotendeels aan Qualcomm voorbijgegaan.

De jongste weken staat de technologiesector zwaar onder druk. Toch geeft Qualcomm in het hele beursgewoel nauwelijks een krimp. Een deel van de verklaring ligt in het feit dat de groep gretig eigen aandelen inkoopt. Eerder dit jaar werd het budget daarvoor nog met 5 miljard USD verhoogd. Toch is dit niet de enige verklaring. Bij de recente publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal (drie maanden tot maart) werd de winstprognose voor het hele boekjaar nog opgetrokken naar 5,05 tot 5,25 USD per aandeel. De omzetprognose bleef ongewijzigd op 26 tot 27,5 miljard USD.

Het Amerikaanse technologiebedrijf produceert halfgeleiders voor mobiele toestellen zoals smartphones en tablets. Qualcomm investeert daarnaast ook in de uitbreiding van zijn gamma, met onder meer halfgeleiders voor domotica en connectiviteit in de transportsector. De intellectuele eigendommen vormen een tweede belangrijke inkomstenbron. De groep beschikt over verscheidene patenten voor draadloze communicatie. Dat maakt dat een producent per verkocht mobiel toestel een deel moet afstaan aan Qualcomm voor het gebruik van die patenten. Dat bedrag schommelt meestal tussen 1 en 6% van de verkoopprijs. Daarom is de evolutie van de gemiddelde verkoopprijzen (ASP) ook belangrijk voor de groep. Voorlopig blijven de ASP’s nog min of meer stabiel, al is de trend wel dalend. Het toenemende succes van goedkope toestellen is dus geen gunstige evolutie.

In het tweede kwartaal steeg de omzet met 4% op jaarbasis, tot 6,37 miljard USD. De winst klom bijna 5% hoger, tot 1,96 miljard USD of 1,14 USD per aandeel. De prognoses voor het lopende kwartaal lagen wel iets onder de verwachtingen, zowel wat de winst als de omzet betreft. Qualcomm beschikt als enige over de chipsets voor toestellen die gebruikmaken van LTE (‘long term evolution’), een 4G-protocol dat een snelle overdracht van mobiele gegevens mogelijk maakt.

De uitrol van LTE in China door China Mobile heeft wat vertraging opgelopen. Daardoor zal ook de omzet van verkochte chipsets minder snel binnenkomen dan verhoopt. De royalty-inkomsten (patentenportefeuille) volgen gemiddeld met een maand vertraging. Bovendien ligt Qualcomm in China onder het vuur van de National Development and Reform Commission (NDRC). Die startte een onderzoek naar het Amerikaanse bedrijf in verband met vermeende corruptie. Als het schuldig wordt bevonden, kan de boete oplopen tot 10% van de omzet van het vorige boekjaar. In het geval van Qualcomm gaat het om 12,3 miljard USD, waardoor de hoogste boete theoretisch dus 1,2 miljard USD zou bedragen.

Zover is het uiteraard nog lang niet, want Qualcomm is zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. De groep heeft daarnaast ook af te rekenen met de toenemende concurrentie van Intel en van producenten van mobiele toestellen die hun eigen chipsets ontwikkelen. Het tweede kwartaal werd afgesloten met 32 miljard USD aan liquiditeiten en investeringen.

Conclusie

Ondanks het veeleer matige kwartaalrapport is de recente beurscorrectie in de technologiesector grotendeels aan Qualcomm voorbijgegaan. Dat komt doordat de vooruitzichten op lange termijn nog altijd goed zijn en doordat de waardering (ongeveer 15 keer de verwachte winst van het lopende boekjaar) ook vrij goed meevalt. Op korte termijn zijn de onzekerheden (China, concurrentie, boetes) wel toegenomen.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content