Proximus heeft geen last van Orange
De groei van Orange Belgium gaat vooral ten koste van Telenet en niet van Proximus. Toch blijft de telecomoperator voorzichtig met prognoses voor 2017.
De Belgische telecomoperator kon met beter dan verwachte kwartaalcijfers uitpakken. Proximus had in tegenstelling tot zijn sectorgenoot Telenet geen last van het nieuwe kabelaanbod van Orange Belgium. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 0,7 procent naar 1,44 miljard euro. De binnenlandse omzet steeg met 3,2 procent naar 1,11 miljard euro. Het verschil zit bij de internationale dochter BICS, die de omzet met 6,6 procent op jaarbasis zag afkalven. BICS handelt internationale gesprekken af voor bedrijven, maar die carrierdiensten hebben te lijden onder de verschuiving van spraak naar data. BICS probeert het tij te keren door in te zetten op de niche van cybersecurity of beveiliging van sociale netwerken en onlinedata. Proximus nam daartoe al TeleSign en Davinsi Labs over. Dat laatste bedrijf is gespecialiseerd in het preventief opsporen van datalekken.
Ondanks de relatief kleine omzetstijging steeg de bedrijfswinst of ebitda wel met 7,5 procent naar 449 miljoen euro. Dat was te danken aan de lagere operationele uitgaven (-7,3%). Zonder rekening te houden met eenmalige elementen (pyloontaks) bedroeg de vooruitgang van de ebitda 4 procent. Proximus handhaaft de prognoses voor het volledige boekjaar. Die gaan uit van een stabiele binnenlandse omzet (exclusief BICS) en een lichte groei van de ebitda.
Die voorzichtigheid heeft onder meer te maken met het volledig wegvallen van de inkomsten uit roaming (buitenlandse oproepen) vanaf deze zomer. Dat zal dit jaar voor 61 miljoen euro wegen op de omzet en de ebitda. Daarnaast zullen de loonkosten in de tweede jaarhelft stijgen omdat Proximus vanaf juli een indexering van 1,5 procent moet toepassen.
De groep koos voor lagere tariefverhogingen dan Telenet. Daar plukt Proximus nu de vruchten van. De groei van Orange Belgium gaat vooral ten koste van Telenet en niet van Proximus, dat met het lagekostenmerk Scarlet over een sterk wapen beschikt tegen de tarievenslag van Orange. Proximus kreeg er in het eerste kwartaal zelfs 27.000 nieuwe klanten bij voor digitale televisie, waardoor het marktaandeel toenam van 35,4 naar 36,3 procent. De inkomsten uit televisie stegen met 9,2 procent. Proximus kreeg er ook 24.000 klanten voor breedbandinternet bij, goed voor een omzetstijging met 4 procent. De mobiele inkomsten daalden met 2,8 procent, in lijn met de andere operatoren. Oorzaken zijn de lagere roaminginkomsten en de verplichte registratie van prepaid- betaalkaarten. Proximus kreeg er wel 44.000 nieuwe postpaid-klanten (abonnementen) bij.
Door de fors gestegen vrije kasstroom (+30% tot 173 miljoen euro) daalde de nettoschuld na het einde van het eerste kwartaal naar 1,68 miljard euro tegenover nog 1,86 miljard euro drie maanden eerder of minder dan 1 keer de verwachte ebitda 2017. Proximus keert een jaarlijks dividend van 1,5 euro per aandeel uit, gesplitst over betalingen in december en april. Dat is hetzelfde bedrag als de drie voorgaande boekjaren en dat zal ook in 2018 en 2019 zo blijven.
Conclusie
Ondanks het sterke jaarbegin blijft Proximus voorzichtig met de prognoses voor 2017. Hoe dan ook zal de groei van de omzet en winstgevendheid relatief beperkt blijven door de regelgeving en de scherpe concurrentie. Na de recente koersstijging ligt de waardering van Proximus terug in lijn met het sectorgemiddelde. De grootste aantrekkingskracht van het aandeel schuilt in het rendement van netto 3,5 procent.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 10,4 miljard euro
K/w 2016: 18,5
Verwachte k/w 2017: 16,5
Koersverschil 12 maanden: +15 %
Koersverschil sinds jaarbegin: +9 %
Dividendrendement: 4,9 %
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier