Pittige winstdaling bij Van de Velde
De operationele activiteiten van de lingerieproducent stagneren. Van de Velde krijgt de Amerikaanse winkels maar niet op de rails. Het blijft de vraag of het bedrijf het royale dividend kan blijven volhouden.
De lingerieproducent is traditiegetrouw karig met informatie bij de publicatie van resultaten, maar de jongste tijd is Van de Velde té karig. In de tweede helft van vorig jaar steeg de belastingfactuur met liefst 6,2 miljoen euro (of 0,48 euro per aandeel), waardoor de recurrente groepswinst op jaarbasis daalde met 18,1 procent. In de tweede helft van 2016 daalde de groepswinst zelfs met een derde. Maar Van de Velde rept met geen woord over de reden van de hogere belastingfactuur, en of het om een eenmalige of wederkerende tegenvaller gaat. Ook de voorbije jaren werd in de publicaties geen gewag gemaakt van dat grote belastingrisico. De hogere belastingfactuur was nochtans te voorzien en lijkt een wederkerend fenomeen, want het is een gevolg van het uitdoven van belastingvoordelen die Van de Velde bij het productiebedrijf in Tunesië genoot. Over heel 2016 steeg de belastingdruk die Van de Velde in Tunesië betaalt van 10 naar 17,5 procent.
Daar eindigt het slechte nieuws niet. De operationele resultaten stagneren in de tweede helft van 2016. De vergelijkbare omzet bleef nagenoeg onveranderd, maar de vlakke omzetspiegel verbergt tegengestelde onderstromen. De omzet in de groothandelsactiviteit steeg met 4,4 procent, zowel in lingerie als in badpakken. De nieuwe orders tonen ook een stijgende trend, maar de nabestellingen stagneren. De omzet in de retailactiviteit daalde echter met 15,6 procent, dankzij het samenspel van een vergelijkbare omzetstijging in Europa met 3,7 procent en een verdere daling van de vergelijkbare omzet in de Verenigde Staten van nog eens 20 procent. Omdat er ook een paar winkels gesloten werden, daalde de eigenlijke omzet in de VS zelfs met 30 procent. Het mag duidelijk zijn dat Van de Velde de Amerikaanse winkels niet op de rails krijgt. Van de Velde telt nog tien winkels in de VS en verliest er jaarlijks ruim 2 miljoen euro, maar voorlopig lijkt het bedrijf nog geen streep te trekken onder het mislukte Amerikaanse avontuur.
Positief is dat Van de Velde uit een stabiele omzet toch 2,6 procent meer bedrijfskasstroom wist te puren. Dat is te danken aan de stijgende omzet in de groothandelsactiviteit. De winstbijdrage van de retailactiviteit bleef nagenoeg onveranderd. Van de Velde wil vanaf dit jaar van de uitbouw van e-commerce als derde verkoopkanaal een prioriteit maken. De verkoop via e-commerce groeit snel.
De hogere belastingfactuur en de haperende resultaten plaatsen vraagtekens bij het royale dividend van 3,5 euro, dat het bedrijf de voorbije jaren uitbetaalde. Dat ligt ruim boven de winst per aandeel. Eind 2016 beschikte Van de Velde over een nettokaspositie van 45 miljoen euro. Bij een dividenduitkering van 3,5 euro per aandeel zal die kaspositie verder dalen. Het dividend kost het bedrijf ruim 40 miljoen euro, terwijl de vrije cashflow slechts 35 miljoen euro bedraagt. Het bedrijf zou dus nog enkele jaren verder kunnen met dat royale dividend zonder schulden te maken, maar de kans bestaat dat het management het dividend toch wat verlaagt. Voor 2017 is Van de Velde karig met vooruitzichten, behalve dat het jaar de nodige uitdagingen zal meebrengen.
Conclusie
Dankzij de licht stijgende omzet in de groothandelsactiviteit heeft de recurrente bedrijfswinst nog stijgingspotentieel, maar de structureel hogere belastingfactuur neemt een onverwachte hap uit de nettowinst. Ondanks de correctie na de publicatie van de jaarcijfers blijft het aandeel duur met een koerswinstverhouding van meer dan 20 en een ondernemingswaarde van 12 keer de bedrijfscashflow. Dat is te duur bij deze resultaten. Het advies is verkopen.
Advies: verkopen
Risico: laag
Rating: 3A
Munt: euro
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 755 miljoen euro
K/w 2016: 23
Verwachte k/w 2017: 21
Koersverschil 12 maanden: -4%
Koersverschil sinds jaarbegin: -13%
Dividendrendement: 6%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier