Pet-recyclage is nieuwe groeipool voor Resilux
Resilux heeft het hoofdstuk van de joint venture met Airolux en de overnamepoging afgesloten. De focus ligt weer integraal op de klassieke activiteiten.
Resilux is een Oost-Vlaamse producent van pet-preforms en -flessen. De broers De Cuyper staan aan het hoofd van de onderneming. Resilux komt in Europa net onder de top. Tot voor kort was er naast de traditionele business ook de joint-venture Airolux, de maatschappij boven de Airopack–technologie. Dat is een technologie om vloeistoffen, poeders, gassen en producten met een gemiddelde tot hoge viscositeit (zoals crèmes, schuim, gels) af te vullen in pet met perslucht en zonder drijfgas. Maar de samenwerking mondde uit in de ‘spuitbussenoorlog’ met de familie Kelders. Als troostprijs kregen de aandeelhouders een kapitaalvermindering (16,30 euro per aandeel), want Resilux werd voor 62 miljoen euro uitgekocht. Dat geld helpt ook om een nieuwe businesspoot te ontwikkelen: recyclage.
Terugblik op 2018
2016 (de spuitbussenoorlog rond de Airopack-technologie) en 2017 (overnamepoging door Bain Capital, dat een vriendschappelijk overnamebod van 195 euro per aandeel op Resilux uitbracht begin 2017, maar het weer introk) waren woelige jaren met tijdelijk een verminderde focus op de kernactiviteiten. Dat is in 2018 helemaal anders. Nog in het najaar van 2017 nam Resilux het Zwitserse Signode Industrial Group, bekend als Poly Recycling en gespecialiseerd in pet-recyclage, over. Intussen is het duidelijk dat dat een uitbreiding van de kernactiviteiten is. Resilux investeert fors in een nieuwe recyclagefabriek met de modernste technologie in het Zwitserse Bilten.
De kunststof pet (polyethyleentereftalaat) is gemakkelijk te recycleren. Het is een rendabele business, waar Resilux toekomst in ziet. De zware investeringen in onder meer de installatie van acht nieuwe machines, vooral in Wetteren en de Verenigde Staten, hebben al gerendeerd als we naar de halfjaarcijfers 2018 kijken. De toegevoegde waarde (een veel betere maatstaf dan omzet wegens de sterke impact van de fors gestegen grondstoffenprijzen) maakte een sprong met 14,3 procent tot 45,1 miljoen euro (omzet +17,7%) in de eerste zes maanden van 2018, de bedrijfskasstroom (ebitda) steeg in vergelijkbare mate met 13,9 procent tot 23,0 miljoen euro. Dat is een nieuw record. De klim van de bedrijfswinst (ebit) lag met 17,3 procent tot 14,7 miljoen euro nog hoger. Het nettoresultaat bedroeg net geen 10 miljoen euro (9,93 miljoen of +17%).
Verwachtingen voor 2019
Het investeringsbudget voor 2018 bedraagt meer dan 30 miljoen euro. Dat is een enorm bedrag naar Resilux-normen. Het weerspiegelt het optimisme over de toekomst, te beginnen met 2019. We verwachten nog nieuwe, industriële initiatieven, in de eerste plaats rond recyclage. Gerichte, kleinere overnames mogen in dat kader zeker niet worden uitgesloten.
Waarom een favoriet?
Het gebeurt bij de pet-producent niet vaak, maar tussen eind mei en eind juni 2018 zagen we meer dan tien transacties. Onder meer de holding Belfima Invest, gecontroleerd door de familie De Cuyper, had iets meer dan 4000 Resilux-aandelen bijgekocht voor ruim een half miljoen euro. Resilux heeft het hoofdstuk van de joint venture met Airolux en de overnamepoging afgesloten. De focus ligt weer integraal op het klassieke Resilux dat een geleidelijke, mooie groei kan voorleggen met recyclage als nieuwe groeipool. De enorme bedragen die worden geïnvesteerd, bewijzen de groei-ambities en het optimisme over 2019. Tegen minder dan 7 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel ondergewaardeerd. Volgens ons bedraagt de faire waarde eerder 170 euro per aandeel. De markt erkent het groeipotentieel dus nog niet.
Advies: koopwaardig
Risico: laag
Rating: 1A
Koers: 126,00 euro
Ticker: RES BB
ISIN-code: BE0003707214
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 255 miljoen euro
K/w 2017: 14
Verwachte k/w 2018: 13,5
Koersverschil 12 maanden: -14%
Dividendrendement: 1,6%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier