Pan American Silver is hefboom op zilverprijs

Van 27 juni tot 3 juli stellen we de tien favoriete aandelen van Inside Beleggen voor de tweede jaarhelft aan u voor. Vandaag: Pan American Silver

Pan American Silver was in de eerste jaarhelft de speelbal van de edelmetaalprijzen. Hoewel het bedrijf operationeel niet ontgoochelde, staat de koers lager dan begin dit jaar en twaalf maanden geleden. De overname van Tahoe Resources speelde daarin een grote rol. Het belangrijkste actief van Tahoe is een mijn in Guatemala (Escobal) die niet operationeel is. Het is niet duidelijk wanneer dat wel het geval zal zijn. Beleggers hebben het lastig met die onzekerheid. De transactie heeft op korte termijn het risicoprofiel verhoogd.

Toch heeft de markt de overname niet helemaal begrepen. Pan American Silver betaalt omgerekend 1 miljard dollar voor Tahoe, maar dat cijfer is verbonden aan de prestatie van Escobal. Het cashgedeelte blijft beperkt tot 275 miljoen dollar en de rest is via de uitgifte van rechten. Die kunnen pas in aandelen van Pan American Silver worden omgezet als Escobal effectief wordt opgestart. In dat geval zal de mijn ook hoge kasstromen genereren, wat de verwatering door de extra aandelen ruim zal compenseren. In 2017, het laatste jaar dat de mijn in bedrijf was, bedroeg de productie 21 miljoen troy ounce zilver en lagen de productiekosten op 8,63 dollar per troy ounce.

Naast Escobal kreeg Pan American Silver er met Tahoe ook een aantal andere goudproducerende activa bij. Het gaat om La Arena en Shahuindo (beide in Peru) en het Timmins-complex (Canada). Het is de bedoeling Timmins (goudreserve van 1 miljoen troy ounce) te verkopen.

Pan American Silver is in de eerste plaats een hefboom op de zilver- en de goudprijs. Beide edelmetalen zijn de jongste weken in goeden doen waardoor het aandeel sinds het dieptepunt van eind mei wat herstelde. Een ondergrondse aardverschuiving in Argentinië gooide vorige maand roet in het eten. De drie Argentijnse mijnen staan tijdelijk op non-actief. De productieprognoses voor 2019 komen voorlopig niet in gevaar. De goud-zilverratio blijft met 90 historisch hoog en noteert zelfs op het hoogste peil sinds 1993. We zijn van mening dat de opwaartse beweging bij goud en zilver nog maar pas is begonnen en daarom behouden we het aandeel bij de favorieten.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 13,14 dollar

Ticker: PAAS US

ISIN-code: US6516391066

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 2,75 miljard dollar

K/w 2018: 36

Verwachte k/w 2019: 11,5

Koersverschil 12 maanden: -24%

Koersverschil sinds jaarbegin: -10%

Dividendrendement: 1,1%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content