Pan American Silver
Een hogere zilverprijs kan de koers van Pan American Silver flink doen opveren.
Pan American Silver (PAAS) heeft zijn hoofdzetel in Canada, maar zoals de naam doet vermoeden, is het bedrijf op het hele Amerikaanse continent actief, met zeven operationele mijnen, waarvan drie in Mexico, twee in Peru en een in Bolivia en Argentinië. Mexico levert de grootste bijdrage, met iets meer dan de helft van de groepsproductie. Operationeel heeft PAAS eigenlijk weinig reden tot klagen. 2013 was een recordjaar voor de productie van zilver en goud. De zilveroutput bedroeg vorig jaar bijna 26 miljoen ounce, 4% meer dan een jaar eerder. Daarmee is de groep de tweede grootste zuivere zilverproducent ter wereld. De goudproductie steeg zelfs met een derde, tot 150.000 ounce. De fors lagere prijzen gooiden echter roet in het eten: zilver werd vorig jaar 36% goedkoper en ook goud moest 28% inleveren. Dit leidde tot een omzetdaling met 11% en een afname van de operationele kasstroom (ebitda) met bijna 40%.
In het eerste kwartaal van 2014 werd de trend van vorig jaar gewoon doorgezet. De zilverproductie steeg met 5% op jaarbasis, tot 6,61 miljoen ounce, en de output van goud klom 43% hoger. De prijs per verkocht ounce zilver daalde op jaarbasis met ruim een derde, tot net geen 20 USD. Ook bij goud was er een flinke achteruitgang met 21%, tot 1283 USD. Ondanks de hogere productievolumes daalde de omzet met 14%, tot 209,7 miljoen USD. Het nettoresultaat (6,8 miljoen USD) werd negatief beïnvloed door een nieuwe afboeking op de waarde van de Dolores-mijn in Mexico. Het winstcijfer werd verder ook gedrukt door valuta-effecten.
Bemoedigend is dat de ebitda van 36,1 miljoen USD wel goed standhield. Dat is amper een vijfde minder dan een jaar eerder, wat gezien de evolutie van de prijzen een opmerkelijk goede prestatie is. De totale productiekosten per ounce zilver, die alle kosten omvat om de productie op het huidige niveau te handhaven, daalde dan ook op jaarbasis met een vijfde, tot 15,54 USD. Over heel 2014 zal dit cijfer tussen 17 en 18 USD uitkomen.
Voor de expansie zet Pan American Silver volop in op La Colorada (Mexico). De opening van een tweede mijnschacht is gepland voor 2018. Die moet de productie van de mijn opkrikken naar 7,7 miljoen ounce zilver en 16.000 ounce goud. De hogere volumes zullen ook een gunstige impact hebben op de productiekosten. PAAS beschikt met het Navidad-project in Argentinië bovendien over nog een vergeten actief. Door het onzekere investeringsklimaat werd de ontwikkeling ervan op de lange baan geschoven. Dat neemt niet weg dat het productiepotentieel (geschat op 20 miljoen ounce zilver per jaar) nog altijd aanwezig blijft.
PAAS beschikte aan het eind van het eerste kwartaal over een cashpositie van 393,4 miljoen USD. Daar stond een langetermijnschuld van slechts 40,3 miljoen USD tegenover. De groep verkeert dus in een opperbeste financiële gezondheid. Dat liet het management ook toe het dividend te verhogen met 150%. In het eerste kwartaal werd 18,9 miljoen USD uitgekeerd, goed voor een rendement van 3,5%.
Conclusie
Ondanks de goede operationele prestatie, de sterke financiële positie en het hoge rendement noteert PAAS tegen amper 1 keer de boekwaarde. Het aandeel presteerde dit jaar wel al 20% beter dan zilver. Een hogere zilverprijs kan de koers flink doen opveren.
Advies: kopen
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier