Pan American Silver
Het aandeel van Pan American Silver klom voor het eerst in vier jaar boven 20 dollar. De forse daling van de productiekosten is een aangename verrassing, maar op productiegroei is het nog wachten.
Het Canadese Pan American Silver (PAAS) bouwde het voorbije decennium een portefeuille uit van zeven operationele activa, verspreid over het Amerikaanse continent. De twee kroonjuwelen zijn La Colorada en Dolores, beide in Mexico. Daarnaast zijn er ook mijnen in Peru, Argentinië en Bolivia. Dolores kwam erbij na de overname van Minefinders in 2012. La Colorada levert de grootse bijdrage aan de zilverproductie van de groep, terwijl Dolores dan weer het meeste goud aanlevert. Op groepsniveau staat zilver in voor ongeveer 60% van de omzet en goud voor 20%. De rest komt van basismetalen die als bijproduct worden verkocht en waarvan de opbrengst wordt verrekend in de kostprijs. Tegen eind 2017 moet de output bij La Colorada stijgen naar 7,7 miljoen ounce zilver, tegenover 5,6 tot 5,7 miljoen dit jaar.
Intussen ging ook bij Dolores de uitbreiding van start. Deze expansie moet halfweg volgend jaar afgerond zijn en de goudproductie van de mijn verdubbelen naar meer dan 200.000 ounce. Ook de zilverproductie zal oplopen van 3,5 miljoen naar 6,3 miljoen ounce. Die extra output mag niet volledig bij de huidige groepsproductie worden geteld, want tegelijk vallen er andere activa weg. Dat is onder meer het geval bij Manantial Espejo in Argentinië, dat vooral goud produceert. De kapitaaluitgaven lagen in de eerste jaarhelft op 98,9 miljoen USD en worden voor het volledige boekjaar op 200 tot 215 miljoen USD begroot. Zodra beide projecten zijn afgerond, zal de kapitaalbehoefte flink afnemen. Dit jaar al wordt het exploratiebudget, dat de jongste jaren flink onder druk stond, met 38% verhoogd naar 14,5 miljoen USD.
Het aandeel van PAAS klom in aanloop naar de kwartaalcijfers voor het eerst in vier jaar boven de grens van 20 USD. De output van zilver daalde met 5%, naar 6,33 miljoen ounce. Na zes maanden komt die uit op 12,75 miljoen goud, op schema om de jaarprognose van 24 tot 25 miljoen te halen. Dat is iets onder het niveau van vorig jaar, toen 26,1 miljoen ounce werd geproduceerd. De goudproductie zal met een verwachte 175.000 tot 185.000 ounce wel ongeveer op het niveau van vorig jaar uitkomen. Door de toename van de verkoopprijzen steeg de omzet op jaarbasis met ruim 10%, tot 192,2 miljoen USD.
In het lopende kwartaal zijn de prijzen nog verder gestegen. De evolutie van de productiekosten sprong het meest in het oog, in positieve zin. Dankzij een fors hogere output van bijproducten (zink +51%, lood +34% en koper +29%) nam de gemiddelde kostprijs per ounce geproduceerd zilver met 22% op jaarbasis af, tot 11,31 USD. Het gemiddelde over de eerste jaarhelft kwam uit op 12,21 USD. Het management stelt voor het volledige boekjaar een cijfer tussen 11,6 en 12,6 USD per ounce voorop. PAAS boekte in het tweede kwartaal een aangepaste nettowinst van 19,9 miljoen USD, tegenover een verlies van 11,2 miljoen USD een jaar eerder. De operationele kasstroom verdrievoudigde naar 66 miljoen USD. PAAS had na de eerste jaarhelft een nettokaspositie van 134,6 miljoen USD.
Conclusie
Pan American Silver is intussen, samen met de zilverprijs, gecorrigeerd en noteert nu tegen 2 keer de boekwaarde. De forse daling van de productiekosten is een aangename verrassing, maar op productiegroei is het nog ruim een jaar wachten. We zien elke verdere correctie als een koopkans.
Advies : koopwaardig
Risico : gemiddeld
Rating : 1B
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier