Overtrokken euforie over Telenet

© BELGA

Telenet voldeed aan de verwachtingen, maar de jaarcijfers verbergen dat er in het vierde kwartaal operationeel nauwelijks nog groei was. Gezien de erg stevige waardering van het aandeel, is dat zorgwekkend.

In 2016 was de overname van de mobiele operator Base veruit het belangrijkste wapenfeit bij Telenet. Base droeg vorig jaar 515,5 miljoen euro bij aan de groepsomzet, die daardoor met een derde steeg naar 2,43 miljard euro. De organische omzetgroei bleef beperkt tot 2,7 procent. Met Base kan Telenet behalve vaste telefonie, breedbandinternet en digitale televisie nu ook mobiele telefonie aanbieden. Het ontwikkelde een nieuw pakket dat die vier diensten combineert. Eind vorig jaar nam bijna een kwart van de klanten alle producten af. De groep klanten die minstens drie diensten gebruikt, groeide aan tot 53 procent. In het vierde kwartaal kwam die groei tot stilstand. De komst van Orange als nieuwe speler in het kabelsegment is daar niet vreemd aan. De gemiddelde omzet per gebruiker steeg wel met 6 procent op jaarbasis naar 53,4 euro.

De integratie van Base verloopt voorspoedig en de kosten liggen zelfs lager dan verwacht. Eind 2018 zouden alle mobiele gebruikers naar het nieuwe netwerk zijn overgezet. Dan hoeft Telenet geen netwerkcapaciteit meer te huren bij Orange Belgium. Telenet mikt tegen 2020 op 220 miljoen euro aan synergievoordelen door de overname. De activiteiten van Base zijn wel minder winstgevend. Daardoor daalde de brutowinstmarge vorig boekjaar naar 46 procent, tegenover nog 51,8 procent in 2015.

De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) klom met 3 procent naar 1,12 miljard euro. Toch kreeg de nettowinst een tik: die daalde vorig boekjaar met maar liefst 76 procent naar 41,6 miljoen euro. De herfinancieringslasten – de kosten die verbonden zijn aan de vervroegde terugbetaling van schulden – drukten het nettoresultaat met 45,7 miljoen euro. Op de waarde van de participatie in De Vijver Media boekte Telenet 31 miljoen euro af. Dat had vooral te maken met de mislukte commercialisering van de film The Loft in de Verenigde Staten.

De vrije kasstroom kwam met 265,8 miljoen euro wel flink boven de verwachtingen uit. Dat is wat overblijft van de ebitda als die wordt gecorrigeerd voor intrestlasten, kapitaaluitgaven en aandeelhoudersvergoedingen. Telenet verwacht dat de vrije kasstroom dit jaar verder toeneemt naar 350 à 375 miljoen euro. De intrestlasten nemen af en de overname van Base zal vanaf 2018 de belastingfactuur gevoelig doen dalen. Telenet pakte voor het lopende boekjaar uit met veeleer voorzichtige prognoses. De omzet zou stabiel blijven, terwijl de ebitda met ongeveer 5 procent zou klimmen.

Van een dividend is voorlopig geen sprake. Exclusief de overname van SFR BeLux, die nog moet worden goedgekeurd, bedroeg de totale schuld van Telenet eind vorig jaar 4,78 miljard euro. Het telecombedrijf geeft de komende zes maanden maximaal 1,1 miljoen euro uit om maximaal 60 miljoen eigen aandelen te kopen. Dat impliceert dat het bereid is gemiddeld 54,55 euro per aandeel te betalen.


Conclusie

Telenet presteerde in de lijn van de verwachtingen, maar de jaarcijfers verbergen dat er in het vierde kwartaal operationeel nauwelijks nog onderliggende groei was. Gezien de erg stevige waardering van ruim 9 keer de verwachte bedrijfswinst, is dat toch wel zorgwekkend. Het wordt dan ook steeds moeilijker de premie tegenover zijn sectorgenoten te verantwoorden. We zouden van de euforische koersreactie gebruikmaken om de winst op de aandelen te verzilveren.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Munt: : euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 6,15 miljard euro

K/w 2016: 141

Verwachte k/w 2017: 25

Koersverschil 12 maanden: +8,5 %

Koersverschil sinds jaarbegin: -1%

Dividendrendement: –

Partner Content