Overname Transocean slecht onthaald

© reuters

De belegger is niet tevreden met de overname van Borr Drilling door Transocean. De koers zakte naar het laagste peil in twintig jaar. Toch hebben we vertrouwen in de toekomst van de verhuurder van olieboorinstallaties.

We waren niet verrast door de overname die Transocean op 15 augustus aankondigde. Eind mei werd de laatste voorbereidende stap afgerond, met de verkoop van vijftien hooggespecialiseerde platforms voor in ondiepe wateren (jackups) aan Borr Drilling voor 1,35 miljard dollar. De wereldmarktleider in de verhuur van olieboorinstallaties betaalt een ondernemingswaarde van 3,4 miljard dollar voor de overname van de Noorse sectorgenoot Songa Offshore. De helft van het overnamebedrag vertegenwoordigt overgenomen schulden. Daarnaast betaalt Transocean 480 miljoen dollar in cash, 660 miljoen dollar via de uitgifte van een vijfjarige converteerbare obligatie en 540 miljoen dollar via een aandelenuitgifte (circa 17% verwatering). De totale verwatering tegen eind 2022 bedraagt circa 32 procent.

Songa Offshore bezit zeven platforms. Drie platforms voor in ondiepe wateren zijn werkloos. Ze zijn gebouwd in de jaren zeventig en tachtig en worden allicht geschrapt. Alles draait rond vier hypermoderne installaties voor het boren in onherbergzame gebieden. Die installaties werden speciaal voor Statoil ontworpen en hebben achtjarige contracten (aflopend tussen 2022 en 2024) met een contractwaarde van 4,1 miljard dollar en voor 7 miljard dollar bijkomende opties. Het orderboek van Transocean _ 10,2 miljard dollar eind juli _ stijgt in een klap met 40 procent.

De overname wordt naar verwachting in het vierde kwartaal afgerond. Perestroika, dehoofdaandeelhouder van Songa Offshore, zal 12 procent aanhouden in Transocean. De markt reageerde negatief op de grootste deal in de offshoremarkt sinds de drastische daling van de olieprijs vanaf 2014. Men struikelt over de vrij stevige prijs, de negatieve impact op de geprojecteerde cashpositie eind 2019 (verlaagd met 0,4 miljard dollar tot 0,6 à 1 miljard) en het feit dat de overcapaciteit niet drastisch wordt aangepakt. Belangrijk is wel dat Transocean naast 40 miljoen dollar jaarlijkse besparingen een positieve impact verwacht op de verhouding van de nettoschuld tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda).

Eerder in augustus reageerde het aandeel wel positief op beter dan verwachte kwartaalcijfers. De omzet daalde tegenover het eerste kwartaal met 4,3 procent, van 785 naar 751 miljoen dollar. Daarmee deed het bedrijf wel 5,5 procent beter dan verwacht (712 miljoen). Het gemiddelde dagverhuurtarief daalde van 337.700 naar 329.900 dollar (352.500 vorig jaar of -6,4%). De historisch lage bezettingsgraad klom van 43 naar 44 procent (47% vorig jaar). De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) daalde van 367 naar 347 miljoen dollar, tegenover een verwachte 319,8 miljoen, en de rebitda-marge klom van 48 naar 49 procent. Ter vergelijking, Songa Offshore haalt een rebitda-marge van 60 procent. Door de eenmalige afschrijving op de verkoop aan Borr Drilling was er een nettoverlies van 1,69 miljard dollar. De nettoschuld daalde in de eerste jaarhelft van 5,4 miljard tot 4,9 miljard dollar.

Conclusie

Het aandeel van Transocean zakte na de slechte onthaalde overname naar het laagste niveau in ruim twintig jaar. De activa van Songa Offshore passen perfect in de strategische herpositionering, al is de grote afhankelijkheid van één klant een risico. Transocean wordt een van de winnaars van de enorme crisis in de offshoremarkt, maar het is duidelijk dat het te vroeg is voor een echte doorstart. We blijven op vinkenslag om onze positie verder uit te breiden.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: New York

Beurskapitalisatie: 2,97 miljard dollar

K/w 2016: 6

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: -25%

Koersverschil sinds jaarbegin: -49%

Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content