Overgangsjaar voor Telenet
2019 wordt het eerste jaar met een winstkrimp sinds de beursgang in 2005. Verrassingen omtrent het dividend zijn niet uit te sluiten.
Het eerste kwartaal kende weinig uitschieters voor Telenet. De belangrijkste boodschap was de herbevestiging van de jaarprognoses. De omzet zal in het boekjaar 2019 met 2,5 procent afnemen, en de brutobedrijfswinst (ebitda) zal voor het eerst sinds de beursgang in 2005 achteruitgaan (-1 tot -2%). Telenet realiseerde tussen januari en maart een omzet van 626,4 miljoen euro of 0,7 procent minder dan een jaar eerder. Dat cijfer lag iets boven de consensusverwachting van 617 miljoen euro. De gerapporteerde omzet is inclusief de bijdrage van de vorig jaar overgenomen IT-dienstenleverancier Nextel. De ebitda bleef op jaarbasis nagenoeg ongewijzigd op 320,3 miljoen euro (+0,1%). Dat was iets beter dan de analistenverwachting (318,7 miljoen).
Er was slechts één positieve uitschieter: de groei van het aantal mobiele abonnees. Telenet kreeg er 33.600 nieuwe postpaid-klanten bij. Breedbandinternet bleef nagenoeg stabiel, maar het aantal televisieklanten blijft dalen. Telenet heeft in dat segment te lijden onder het kabelaanbod van Orange Belgium. Het klantenverloop blijft relatief hoog, al is er beterschap tegenover het vierde kwartaal. De uitstroom in Brussel (SFR Belux) is gestopt nu er fors werd geïnvesteerd in een hogere netwerkkwaliteit.
De gemiddelde omzet per gebruiker klom naar 57,3 euro. Dat had enerzijds te maken met de tariefverhogingen die in de tweede helft van vorig jaar werden doorgevoerd en de nieuwe diensten en promoties voor bundels. De hogere marketinguitgaven (+6%) werden deels gecompenseerd door lagere personeelskosten (-8%) nadat een groot deel van het technisch personeel in een joint venture werd ondergebracht. Telenet wil met nieuwe producten en diensten volgend jaar weer met groei aanknopen. Nieuwe abonnementsformules zoals Yugo moeten daarbij helpen.
De vrije kasstroom kwam met 19,8 miljoen euro (-60%) fors onder de verwachte 49,3 miljoen euro uit. Dat had onder meer te maken met een sterke stijging van de belastinguitgaven (+52,6 miljoen euro) en hogere rentelasten (+48,6 miljoen euro). Toch blijft de prognose voor 2019 overeind. Telenet mikt nog altijd op een vrije kasstroom tussen 380 en 400 miljoen euro tegenover 422 miljoen euro vorig jaar.
Door een lagere ebitda, een daling van de vrije kasstroom en de aandeleninkopen liep de nettoschuld op naar 5,88 miljard euro. De verhouding tussen de nettoschuld en de ebitda klom naar 4,4. Telenet kocht tussen januari en maart voor 50,4 miljoen euro eigen aandelen in. Voor het in juni opgestarte aandeleninkoopprogramma (300 miljoen euro) werd op 31 maart al 249 miljoen euro gespendeerd. Het resterende bedrag wordt in het lopende kwartaal uitgegeven. Telenet wil de komende vijf jaar tot 20 procent van de eigen aandelen inkopen.
Na het uitzonderlijke dividend van vorige jaar (5,3 euro per aandeel) is er nog geen nieuws over de herinvoering van een regulier dividend. De telecomgroep gaf al aan tussen 50 en 70 procent van de vrije kasstroom te willen uitkeren. Dat zou overeenkomen met 190 tot 280 miljoen euro of 1,6 tot 2,4 euro per aandeel. Normaal komt er dit najaar een formele aankondiging. Verrassingen zijn niet uit te sluiten.
Conclusie
2019 wordt het eerste jaar met een winstkrimp sinds de beursgang in 2005. De koersklim met bijna een kwart sinds de publicatie van de jaarcijfers in februari is dan ook niet te verklaren. Nieuws over het dividend komt wellicht later dit jaar. Voorlopig moeten aandeleninkopen en overnamespeculatie (Liberty) het aandeel ondersteunen. Onvoldoende om de waardering tegen ruim 8 keer de verwachte ebitda te verantwoorden. Vandaar de adviesverlaging.
Advies: verkopen
Risico: gemiddeld
Rating: 3B
Koers: 46,6 euro
Markt: Euronext Brussel
ISIN-code: BE0003826436
Ticker: TNET BB
Beurskapitalisatie: 5,4 miljard euro
K/w 2018: 22
Verwachte k/w 2019: 17
Koersverschil 12 maanden: +6%
Koersverschil sinds jaarbegin: +16%
Dividendrendement: –
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier