Orderboek TechnipFMC is beter gevuld dan verwacht

. © BelgaImage
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

TechnipFMC, de fusiemaatschappij die ontstond uit het samengaan van het Franse Technip met het Amerikaanse FMC Technologie en sinds januari 2017 een dubbele notering heeft op Euronext Parijs en de New York Stock Exchange, heeft niet ontgoocheld in het eerste kwartaal. Eigenlijk heeft de groep er nog niet meer zo goed voor gestaan sinds de dramatisch inzinking van de oliedienstensector vanaf 2014.

TechnipFMC is een groep met ruim 12 miljard euro beurskapitalisatie, 15 miljard dollar (afgerond 12 miljard euro) omzet in 2017 en een orderboek van 14 miljard dollar (ruim 11 miljard euro). Dat betekent in omzettermen een vierde plaats bij de beursgenoteerde oliedienstenbedrijven. De fusie moet vanaf 2019 jaarlijks 450 miljoen (voorheen 400 miljoen) euro aan synergievoordelen opleveren.

Technip was voor de fusie al een toonaangevende speler met als de belangrijkste troefkaarten een sterke internationale aanwezigheid en een breed activiteitenterrein. Die elementen zijn alleen maar versterkt. Zo is de wereldwijde aanwezigheid uitgebreid tot 48 landen. Haast alle nationale en internationale olie- en gasreuzen zoals Exxon Mobil, Total, BP, Petrobras enzovoort behoren dan ook tot het klantenbestand van het nieuwe oliedienstenbedrijf. De klantenbasis is zeer divers en gespreid over 38 procent internationale olie- en gasbedrijven, 38 procent nationale oliemaatschappijen en voor het overige kleine en middelgrote onafhankelijke spelers.

Technip had vooreerst al een Offshore/Onshore-afdeling, waarbij het eerste gaat om de installatie van boorplatformen op zee en het tweede hoofdzakelijk op lng en schaliegas slaat. Op dat gebied heeft FMC niks toegevoegd. Dat is anders voor de andere afdeling Subsea, die bij Technip vooral sloeg op flexibele pijpleidingen. Die activiteit wordt door de fusie met FMC versterkt met productiesystemen en diensten. Die activiteit is ook een pak winstgevender dan Offshore/Onshore. FMC Technologies voegt daar ook nog een nieuwe activiteit aan toe. Surface omvat activiteiten die met boren en vooral met het beheren van bronnen te maken hebben. Sowieso is het in omzettermen het kleine broertje.

De resultaten van het eerste kwartaal lieten een gemengd beeld zien. De omzet bedroeg 3,125 miljard dollar, 7,8 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2017. Offshore/Onshore was goed voor 1,57 miljard, Subsea voor 1,18 miljard en Surface voor 0,372 miljard. De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) zakte met 8,0 procent tot 386,6 miljoen dollar. De ebitda-marge stabiliseerde op 12,4 procent. De ebitda-marge in Subsea is wel gezakt van 17,3 naar 14,6 procent en die van Surfice was licht negatief (van 14,5 naar 13,5%), maar die in Offshore/Onshore maakte een enorme sprong (van 8,6 naar 13,7%). De recurrente winst (zonder eenmalige elementen) bedroeg 0,20 dollar per aandeel. Aan het einde van het jaar bedroeg het orderboek 14,0 miljard dollar en dat was beter dan de analistenconsensus, gespreid over 6,1 miljard voor Subsea, 7,5 miljard voor Offshore/Onshore en 0,4 miljard voor Surface.

Conclusie

TechnipFMC toont duidelijke tekenen van herstel in de afdelingen Offshore/Onshore en Surface. Opmerkelijk is dat in alle afdelingen de nieuwe orders de omzet overtroffen, in Offshore/Onshore zelfs al in drie van de jongste vier kwartalen. Ook de koers komt weg van de bodem. TechnipFMC is een van de betere in de oliedienstensector, met een erg solide basis in Subsea (flexibele pijpleidingen). Het koerspotentieel is wat ons betreft nog niet opgebruikt tegen 8 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) en amper iets meer dan 1 keer de boekwaarde.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 27,08 euro

Ticker: FTI FP

ISIN-code: GB00BDSFG982

Markt: Euronext Parijs

Beurskapitalisatie: 12,51 miljard euro

K/w 2017: –

Verwachte k/w 2018: 23

Koersverschil 12 maanden: +6,5%

Koersverschil sinds jaarbegin: +5%

Dividendrendement: 1,6%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content