Orange Belgium ziet geduld beloond
Orange Belgium werd na zijn goede operationele resultaten beloond met een flinke koersklim. En er is nog potentieel om de winstgevendheid te verhogen.
De beurskoers van Orange Belgium (het vroegere Mobistar) was deze zomer teruggevallen naar het laagste peil in meer dan vier jaar. In de veelgeplaagde Belgische telecomsector was Orange het lelijke eendje, omdat de markt oordeelde dat de kleinste operator het meest te verliezen had bij de komst van een vierde mobiele speler. Maar het is lang niet zeker dat die nieuwe concurrent er ook echt komt.
Orange Belgium zette de voorbije jaren de stap van een zuivere mobiele speler naar een volwaardige aanbieder van kabeldiensten (breedband internet en digitale televisie). Door het gebrek aan een eigen vast netwerk huurt de groep netwerkcapaciteit bij Telenet en Voo. Tot vorig jaar huurde Telenet zelf nog een deel van het mobiele netwerk van Orange. Na de aankoop van Base door Telenet zijn die huurinkomsten voor Orange weggevallen. Dat kost de groep op jaarbasis ongeveer 30 miljoen euro omzet. Ze heeft een deel van de vrijgekomen netwerkcapaciteit wel opnieuw verhuurd aan Medialaan, dat de klanten van Mobile Vikings en Jim Mobile naar het netwerk van Orange zal overzetten.
Het extra aanbod van kabeldiensten biedt op termijn groeiperspectieven voor Orange. De Love-bundel, die internet en digitale televisie combineert, wist al 155.000 klanten te verleiden. Dat zijn er 19.000 meer dan na het tweede kwartaal. Het kabelaanbod is voorlopig nog altijd verlieslatend. Tijdens de eerste jaarhelft was er een negatieve bedrijfswinst (ebitda) van 10,8 miljoen euro. In het derde kwartaal was dat nog 4,3 miljoen euro. Maar er is beterschap op komst. Orange moet een vergoeding van 20 euro per maand betalen aan Telenet voor het gebruik van het netwerk per gebruiker die overstapt. Daardoor is het voor de operator die tegelijk prijsbreker wil zijn, moeilijk winst te maken. Na tussenkomst van de telecomregulator gaan die prijzen in de toekomst een stuk dalen. Dat proces gaat geleidelijk en op termijn mag Telenet niet meer dan de kostprijs factureren voor het gebruik van het netwerk. Dat moet Orange toelaten positieve marges te draaien op het Love-aanbod.
Voorlopig zorgt het mobiele netwerk voor groei. De nieuw aangeboden abonnementsformule met ongelimiteerd spraak- en dataverbruik bleek een schot in de roos. Orange kreeg er 53.000 mobiele abonnementsklanten bij, terwijl op een aangroei met 19.000 klanten was gerekend. Inclusief de pre-paidklanten heeft Orange nu bijna 2,99 miljoen mobiele klanten, 3 procent meer dan een jaar eerder. Per saldo klom de groepsomzet in de periode van juli tot september met 1,5 procent naar 318 miljoen euro. Na drie kwartalen in 2018 ligt het omzetcijfer 1,8 procent hoger dan een jaar eerder. Het management mikt voor het volledige boekjaar op een lichte stijging van de omzet in vergelijking met 2017. Door de hogere omzet en kostenbesparingen klom de aangepaste bedrijfswinst (ebtida) met 2,2 procent op jaarbasis naar 81,4 miljoen euro. De ebitda marge klom naar 25,6 procent tegenover 25,4 procent vorig jaar. Na drie kwartalen bedraagt de ebitda 208,7 miljoen euro.
Orange stelt voor 2018 een cijfer tussen 275 en 295 miljoen euro voorop. Dit moet gezien de prestatie in de vorige kwartalen zeker haalbaar zijn. Door een stijging van de operationele kasstroom en lagere kapitaaluitgaven daalde de nettoschuld van de groep naar 254 miljoen euro, of ongeveer 0,9 keer de verwachte ebitda. Eerder dit jaar keerde Orange al een dividend van 0,5 euro per aandeel uit.
Conclusie
We hanteerden al enige tijd een koopadvies voor Orange Belgium. De voorbije weken hebben ook verschillende analisten het aandeel ontdekt. Orange werd na de goede operationele resultaten beloond met een flinke koersklim. Een hoge omzetgroei is in deze sector niet langer aan de orde, maar er is wel nog potentieel om de winstgevendheid te verhogen. Gekoppeld aan de nog altijd aantrekkelijke waardering, de gezonde financiën en het interessante rendement, bevestigen we het koopadvies voor Orange.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 15,86
Ticker: OBEL BB
Isin-code: BE0003735496
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 955 miljoen
K/w 2017: 53,8
Verwachte k/w 2018: 16,9
Koersverschil 12 maanden: -17%
Koersverschil sinds jaarbegin: -9,5%
Dividendrendement: 3,2%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier