Orange Belgium: op schema voor een goed 2019
Orange Belgium kan terugblikken op een uitstekend 2018, zowel operationeel als wat de prestatie van het aandeel betreft. Operationeel moet 2019 ook een goed jaar worden, maar de algemene marktomstandigheden zullen bepalen of beleggers het aandeel in de armen sluiten.
De vrijmaking van de kabel bleek een zegen voor Orange, dat daardoor ook breedbanddiensten (televisie en internet) aan zijn klanten kon aanbieden. De telecomgroep doet dat via de LOVE-bundel die breedband en mobiele telefonie combineert. LOVE zag het klantenbestand vorig jaar met 77.000 toenemen naar 180.000. In het eerste kwartaal steeg dat cijfer verder naar 200.000. Groeipotentieel is er genoeg, want zowel Proximus en Telenet telt ruim acht keer zoveel televisieklanten.
Het schoentje wringt wel nog bij de winstgevendheid. De vergoeding die Orange moet betalen aan Telenet en Voo voor het gebruik van hun netwerken, is nog altijd te hoog om winst te puren uit het kabelaanbod. Daar komt binnenkort verandering in. Het bedrijfsverlies (ebitda) in het kabelsegment bedroeg tussen januari en maart nog maar 1,1 miljoen euro, tegenover 5,9 miljoen euro een jaar eerder en 16,4 miljoen euro over het volledige boekjaar 2018. LOVE moet dit jaar minstens een ebitda neerzetten die break-even is. Een nieuwe tariefstructuur moet daarbij helpen want de sectorwaakhond BIPT zal de groothandelstarieven die Orange moet betalen, later dit jaar wellicht verder verlagen. In dat geval moet LOVE snel winstgevend worden. Vanaf deze zomer kunnen klanten kiezen voor een formule met enkel toegang tot breedbandinternet.
Het eerste kwartaal liet operationeel een gemengd beeld zien. De groepsomzet kwam met 318,2 miljoen euro bijna 4 procent hoger uit dan vorig jaar en lag 1 procent boven de consensusprognose. De ebitda bleef met 58 miljoen euro (-4%) iets onder de consensus van 59 miljoen. Dat was onder meer het gevolg van een hogere belastingprovisie en een hoger dan verwachte impact van het verlies aan huurinkomsten nu Telenet niet langer netwerkcapaciteit bij Orange huurt. Die factor woog voor meer dan 11 miljoen euro op de ebitda. Vanaf volgend jaar valt die ongunstige vergelijkingsbasis weg. Exclusief dat verlies ging de ebitda er met 14 procent op vooruit.
2018 was een bijzonder goed jaar voor het mobiele segment. Onder meer door het aanbieden van abonnementsformules met ongelimiteerd dataverbruik groeide het aantal abonnees (postpaid) aan tot bijna 2,5 miljoen. Orange kreeg er in het eerste kwartaal opnieuw 21.000 mobiele klanten bij, wat iets onder de prognoses was. Een iets hoger dan verwachte gemiddelde omzet per gebruiker compenseerde dat.
De prognoses voor het volledige boekjaar blijven ongewijzigd. Orange mikt voor het volledige boekjaar op een lichte omzetgroei en een ebitda tussen 285 en 305 miljoen euro (2018: 286,1 miljoen euro). Orange kondigde ook de overname van de Hasseltse systeemintegrator BKM aan. Dat bedrijf, gespecialiseerd in IT-oplossingen voor kmo’s, moet de bedrijfsdivisie van Orange versterken. De telecomgroep hoopt zo een graantje mee te pikken van de lucratieve kmo-markt, iets wat Proximus al veel langer doet. Een overnameprijs voor BKM, dat 16.000 klanten telt en een jaaromzet van 43 miljoen euro genereert, werd niet bekendgemaakt.
De nettoschuld daalde naar 252,1 miljoen euro, tegenover 264,3 miljoen euro eind vorig jaar. Op jaarbasis daalde de schuld met bijna 15 procent. Daarmee bedraagt de nettoschuld nu minder dan 0,9 keer de verwachte ebitda. Het dividend van 0,5 euro per aandeel wordt op 16 mei uitgekeerd.
Conclusie
De recente terugval van het aandeel is niet zorgwekkend, want Orange Belgium had er sinds vorige zomer een mooie rit opzitten. De belangrijkste boodschap is dat Orange de omzet- en winstprognoses voor het volledige boekjaar handhaaft. Orange zet in de stagnerende Belgische telecomindustrie een bovengemiddelde groei neer, die wordt gekoppeld aan een in verhouding lagere waardering.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 18,42 euro
Ticker: OBEL BB
ISIN-code: BE0003735496
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,1 miljard euro
K/w 2018: 35
Verwachte k/w 2019: 29
Koersverschil 12 maanden: +9%
Koersverschil sinds jaarbegin: +7%
Dividendrendement: 2,7%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier