Oracle heeft omslagpunt bereikt
De Amerikaanse softwareproducent Oracle heeft operationeel enkele moeilijke jaren achter de rug. Onder druk van de concurrentie moest het zijn producten ook aanbieden via de cloud. Voor het eerst werd de achteruitgang bij de licentieverkoop nu gecompenseerd door de groei van de cloudactiviteiten.
Omdat eenmalige inkomsten en recurrente inkomsten door elkaar heen lopen, is het voor analisten lastig om accurate voorspellingen te doen. Dankzij een reeks overnames slaagde Oracle er wel in een stevige marktpositie uit te bouwen tegenover concurrenten als Amazon en Salesforce. De meest recente aanvulling was NetSuite, dat vorig jaar voor meer 9 miljard dollar werd gekocht, en het aanbod uitbreidde met ERP-software (programma’s voor financieel, logistiek en personeelsbeheer). In de drie maanden tot eind februari, het derde kwartaal van het fiscale boekjaar 2016-’17, werd NetSuite voor het eerst een volledig kwartaal geconsolideerd. Daardoor kon Oracle voor het derde kwartaal op rij een omzetstijging voorleggen. De geconsolideerde groepsomzet steeg met 2,9 procent naar 9,27 miljard dollar, iets boven de consensusverwachting. Bij constante wisselkoersen bedroeg de vooruitgang 4 procent. De nettowinst steeg met 4,5 procent naar 2,24 miljard dollar, of 69 dollarcent per aandeel. Vooraf werd op 62 dollarcent gerekend; het verschil is onder meer toe te schrijven aan een lagere belastingfactuur. De vrije kasstroom daalde door de gestegen investeringen op jaarbasis met iets meer dan een kwart, maar bedroeg nog altijd 2,27 miljard dollar.
Het derde kwartaal was wel een mijlpaal, in die zin dat de achteruitgang bij de licentieverkoop voor het eerst werd gecompenseerd door de groei van de cloudactiviteiten. De verkoop van softwarelicenties daalde met 16 procent op jaarbasis naar 1,41 miljard dollar. Een kwartaal eerder bedroeg de achteruitgang nog 20 procent. De inkomsten uit cloudgerelateerde activiteiten stegen met 62 procent. Daarbij was de stijging logischerwijze groter bij software (+85 procent) dan bij infrastructuur (opslag, +17 procent). Die trend zal doorzetten, want Oracle rekent ook voor de komende kwartalen op steveige groei voor het cloudsegment.
Op groepsniveau wordt eerder van een stabiele omzetevolutie uitgegaan omdat naast de licentieverkoop ook de omzet uit hardware daalde (-9 procent). Oracle maakt zich wel sterk dat de winst per aandeel volgend boekjaar met minstens 10 procent zal toenemen. Oracle had aan het einde van het derde kwartaal 59,35 miljard dollar in kas. Daar stond een schuldpositie van bijna 54 miljard dollar tegenover. Dat brengt de nettoliquiditeitspositie op 5,4 miljard dollar, tegenover 3,9 miljard dollar drie maanden eerder. Oracle verhoogde het kwartaaldividend van 15 naar 19 dollarcent per aandeel. Oracle kocht het voorbije kwartaal ook voor 500 miljoen dollar eigen aandelen in en zal dit ook in het lopende kwartaal doen.
Conclusie
Oracle heeft het punt bereikt waarop de groei van de nieuwe activiteiten de achteruitgang van de klassieke activiteiten compenseert. Dat gebeurde weliswaar via overnames, maar het bedrijf genereert positieve vrije kasstromen en heeft ook een nettocashpositie. Het aandeel is flink vooruitgelopen op het goede nieuws en noteert zelfs in de buurt van zijn hoogtepunt.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Munt: Amerikaanse dollar
Markt: NYSE
Beurskapitalisatie: 185 miljard dollar
K/w 2016: 20
Verwachte k/w 2017: 17
Koersverschil 12 maanden: +11%
Koersverschil sinds jaarbegin: +16%
Dividendrendement: 1,7 %
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier