De overgang naar een nieuw bedrijfsmodel blijft Oracle parten spelen. Dat zal op korte termijn niet veranderen.

De kwartaalresultaten van Oracle werden in de schaduw gesteld door het nieuws dat CEO Larry Ellison zijn functie neerlegt. Dat is op zich niet merkwaardig, want de 70-jarige heeft al lang de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Met een geschat vermogen van 51,3 miljard USD hoeft hij het ook voor het geld niet meer te doen. De taken van Ellison worden overgenomen door twee co-CEO’s, ex-HP topman Mark Hurd en de huidige financieel directeur Safra Catz. In de praktijk leidt die tandem al sinds 2010 de operationele gang van zaken bij Oracle. Ellison wordt wel voorzitter van de raad van bestuur en chief technology officer. De facto zal er dus niet zo veel veranderen, maar de nieuwswaarde van het aftreden is hoog, omdat Ellison die functie al sinds 1977 bekleedde.

Oracle heeft het de jongste jaren niet onder de markt. Het worstelt met de overgang van een bedrijfsmodel dat gebaseerd is op verkoop naar een model waarbij gebruikers abonnementen nemen op bepaalde producten, diensten en ook infrastructuur (hardware). Die worden in toenemende mate via de cloud aangeboden. Als groot bedrijf is het voor Oracle veel moeilijker om zijn structuur aan te passen dan voor kleinere start-ups.

Oracle heeft geprobeerd om in het cloudsegment dominant te worden door overnames van onder meer RightNow Technologies, Taleo, Responsys, Corente, BlueKai en LiveLOOK. De groei van de cloudgerelateerde inkomsten is één zaak, de winstgevendheid is een ander paar mouwen. Met de concurrentie van Amazon, IBM, Salesforce en Google – om het bij de belangrijkste te houden – is de druk op de marges erg groot.

2014 was een ontgoochelend jaar, waarin de omzet met amper 3% toenam en de groei van de operationele winst bleef steken op amper 1%. Het eerste kwartaal van het nieuwe fiscaal boekjaar (drie maanden tot eind augustus) bracht geen beterschap. Oracle kon nu al in zes van de acht voorbije kwartalen de omzetprognose van de consensus niet halen. Het verkoopcijfer bleef steken op net geen 8,6 miljard USD, of 2,7% meer dan een jaar eerder, maar onder de verwachte 8,78 miljard USD. De nettowinst bleef op jaarbasis zo goed als ongewijzigd op 2,18 miljard USD of 0,48 USD per aandeel. De aangepaste winst bleef echter wel 2 dollarcent per aandeel achter op de consensusprognose.

De verkoop van nieuwe softwarelicenties, een indicatie voor toekomstige omzet uit updates en ondersteuning, daalde op jaarbasis met 2%, tot 1,37 miljard USD en staat nu in voor ongeveer een zesde van de groepsomzet. Dat werd gedeeltelijk gecompenseerd door een groei met 30% voor de omzet uit clouddiensten. Met 475 miljoen USD nemen die echter nog steeds maar iets meer dan 5% van de groepsomzet voor hun rekening. Ook hardware liet het opnieuw afweten met een omzetdaling van 8%, tot 1,17 miljard USD. Oracle kocht het voorbije kwartaal voor 2 miljard USD aan eigen aandelen en heeft nog een budget voor 13 miljard USD extra. Er werd voor 537 miljoen USD dividenden uitgekeerd.

Conclusie

De overgang naar een nieuw bedrijfsmodel blijft Oracle parten spelen. Dat zal op korte termijn niet veranderen. De softwaregroep is wel financieel gezond, en ze blijft aandelen inkopen en dividenden uitkeren. Zolang de groei echter niet aantrekt, zit er echter ook weinig rek op de waardering (verwachte koers-winstverhouding van 13).

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content